Vanaf zaterdag 28 april tot en met dinsdag 1 mei reden onze junioren in Polen een koers met een prachtige naam: La Coupe du President de la Ville Grudziadz. Een koers die dagelijks via YouTube live te volgen was door de fans thuis! Op de beelden was te zien dat onze mannen prima presteerden. Ryan Kamp, Gianni Pavone, Hidde van Veenendaal, Ward de Schepper en Mauro Spapen kwamen aan het vertrek. Eigenlijk zou Wessel Verschueren ook starten, maar dat liep even anders. Hieronder een verslag van de etappekoers die uiteindelijk een tweede plaats in het eindklassement opleverde voor Hidde!

Zaterdag 28 april rit 1a: Gruta – Lasin (58 km)

De 1e rit van La Coupe du President de la Ville de Grudziadz begon helaas zonder Wessel Verschueren. Wessel hoorde ook tot het team dat naar Polen was afgereisd. Door een fout van de organisatie moesten een aantal ploegen (na loting) verplicht met een renner minder starten, omdat de organisatie te veel ploegen had ingeschreven. Helaas viel Wessel na loting binnen de eigen ploeg af. Erg vervelend, rustig uitgedrukt…
Op de openingsdag waren er twee etappes. In de ochtend de eerste etappe over 58 kilometer. Na 24 km bij een tussensprint pakte Hidde twee boniseconden. Bovenop een klimmetje, na 35 km koers, reden er er twee renners weg. Bodi Del Grosso (Ned) van Forte U19 CT en Frederik Thomsen (Den) van Mascot Workwear. Ze kregen maximaal 35 seconden en bleven net vooruit. Del Grosso won de sprint van zijn medevluchter. Achter de twee pakte Mauro de derde plaats, door de sprint te winnen. Ryan eindigde als tiende. Een goed begin dus! Hidde werd 37e, Gianni 57e en Ward 97e.

Zaterdag 28 april rit 1b: Jabłonowo Pom – Jabłonowo Pom (58,8 km)

De tweede etappe op de zaterdag was een koers met drie ronden van 19,6 km. Er was sprake van een gesloten peloton tot drie kilometer voor de bonisprint. Hier was vervolgens een grote valpartij met aansluitend de sprint. Dertig man reden weg met Gianni, Hidde, Ryan en Mauro daarbij. In de finale werd er door onze mannen om en om gesprongen, maar Forte U19 Cycling Team controleerde alles. Uiteindelijk wist Olav Kooij van Forte U19 Cycling Team de koers te winnen. Mauro was weer de beste man in de uitslag op plaats vier. Hidde eindigde net buiten de top tien op de elfde plaats. Ryan werd 25e, Gianni 35e en Ward 124e. Mauro staat derde in het algemeen klassement na deze rit 1b.

Zondag 29 april rit 2: Świecie – Świecie (102 km)

Op zondag de tweede etappe. Een rit van 102 km van Świecie naar Świecie. Er moesten zeven ronden van bijna 15 km worden afgelegd met direct na de finish een kort venijnig klimmetje. In het begin een valpartij met Ward daarbij. Hierdoor moest hij uiteindelijk lossen met een groepje, maar kwam op karakter nog op tijd binnen.
Ryan reed ondertussen weg met elf man, maar ze werden na drie ronden weer gegrepen door het peloton. Hierna reed Hidde met dertien man weg. Ook de gele trui was mee. Toen deze weer gegrepen werden, reed Gianni weg met een groepje. Hidde maakte met nog een paar anderen de oversteek, waarna negentien leiders de laatste ronde in gingen. Op het klimmetje werden vervolgens acht man gelost waaronder Gianni. Hidde ging de bochtige finale aan op 800 meter van de meet. De laatste 150 meter kwam de Deen Sebastian Kolze Changizi van Mascot Workwear CT er helaas nog overheen. Dus een knappe tweede plaats voor Hidde en een derde plaats in het algemeen klassement. Ryan eindigde als 16e, Gianni 70e, Mauro 79e en Ward 143e.

Maandag 30 april rit 3: Płużnica – Lisewo (98,9 km)

Helaas had Ward deze rit te veel last van een eerdere valpartij en moest de strijd staken. Ook Mauro beleefde een vervelende dag. Hij was ziek en moest overgeven in de koers. Helaas ook Mauro moest opgeven.
Na vier kilometer koers ging het peloton op de kant en ongeveer negentien man reden weg bij de rest. Achter deze kopgroep liep vrijwel alles na de waaiers samen. In de kopgroep Ryan en Hidde. Ze probeerden de leider in het klassement Olav Kooij (Forte U19 Cycling Team) nog te lossen, maar ze slaagden hier niet in. Uit de kopgroep demarreerde eerst Bodi del Grosso (Ryan reed het gat grotendeels weer dicht) en daarna reed de uiteindelijke winnaar Axel Van der Tuuk (ook van Forte U19 Cycling Team) weg. Ryan viel nog aan in de laatste kilometer, maar kwam niet meer weg. Hidde had een aantal spaken kapot gereden, dus kon niet meesprinten. Hidde werd achtste en Ryan zeventiende. Gianni eindigde als 86e. Hidde stond na deze rit op zeventien seconden tweede in het algemeen klassement en Ryan veertiende.

Dinsdag 1 mei rit 4: Grudziądz – Grudziądz (85 km)

Alweer de laatste rit van deze Poolse etappekoers met de bijzondere naam. In begin van de koers reden er twee man weg uit het peloton. Half koers werden ze weer teruggepakt. Daarna een nieuwe kopgroep van drie renners. Echter de laatste tien kilometer liep alles weer samen. Er volgde een massasprint waarin Hidde naar plek drie en Ryan naar de vijfde stek sprintte. Gianni reed de koers ook uit en finishte deze rit als 90e.
In het eindklassement stelde Hidde definitief zijn tweede plaats veilig achter landgenoot Olav Kooij. Ryan eindigde als veertiende en Gianni als 40e.
Hidde eindigde bovendien als tweede in het jongeren klassement, tweede in het tussensprint klassement en derde in het sprintklassement!