In 1936 besloten een aantal jonge wielrenners tot de oprichting van WV De Jonge Renner. Nu 80 jaar later is de vereniging nog altijd springlevend en stonden we stil bij dit jubileum. In de vorm van een sfeervol wielercafé in Hank werd op vrijdag 25 november een deel van de geschiedenis van De Jonge Renner in prachtige wielerverhalen verteld. Coureurs uit het heden en verleden van onze club werden op het podium ontvangen door gastheren Johan van de Made en Jan-Willem Prinsen.

wielercafe-80-jr-djr-johan-van-de-made-en-wim-van-dongen

Het podium was omgetoverd in de huiskamer van Door en Wim van Dongen, met zelfs hun eigen meubels. Door en Wim waren beide de hele avond op het podium te vinden. Wim in zijn stoel en Door zorgde voor de koffie en fris voor de gasten die plaatsnamen in hun bank. Dit zorgde in een volle zaal met meer dan tweehonderd bezoekers voor een gezellige en warme sfeer. Een avond om te herinneren in de geschiedenis van De Jonge Renner.

wielercafe-80-jr-djr-theo-hanegraaf

Na een opening door voorzitter Theo Hanegraaf werden de (oud-)renners in verschillende groepjes door Johan richting het podium gepraat. Allen hadden ooit een De Jonge Renner-shirt gedragen of doen dat nog steeds. Uit de collectie van onze clubarchivaris Wim van Gelder hingen die prachtige De Jonge Renner-shirts ook allemaal aan de muur van de zaal met een indrukwekkende waslijn als resultaat.

wielercafe-80-jaar-djr-oude-garde

Na het openingslied van zanger Sam Knoop begonnen we met het groepje Cees van Amsterdam, Ad Prinsen, Henk Prinsen en Stephan Räkers. Cees had een tasje met herinneringen bij, zoals een oude licentie van zijn vader en een knipsel uit de jaren van vijftig van de Ronde van Hank (winnaar in 1957). In het publiek was overigens ook de 86-jarige Frits Weterings aanwezig. Aan de micro in de zaal vertelde hij met een beker in zijn hand als bewijs, dat hij in 1953 een record had behaald op ons clubparcours. Prachtige nostalgie!

wielercafe-80-jr-djr-frits-wetering-bij-johan-van-de-made

Daarna was de ploeg die in 1991 met Anton Tak Olympia’s Tour won aan de beurt. Ploegleider Frits Pirard stelde zijn renners van toen met passie aan het publiek voor. Naast Tak waren Jeroen Blijlevens, Huib de Vries en Arthur van Dongen van het winnende team aanwezig. De koerstactiek en de Spartaanse voorbereiding die zorgden voor één van de mooiste overwinningen in de geschiedenis van De Jonge Renner werden nog eens doorgenomen.

wielercafe-80-jr-djr-olympia-s-tour-1991

Vervolgens werd een sprong in de tijd genomen door Bram de Kort, Maikel Bos en Gijs van ’t Westeinde en ploegleider Jo Bouwens van het huidige team van Lotto NL-Jumbo- De Jonge Renner aan het woord te laten.

wielercafe-80-jr-djr-selectie-lotto-nl-jumbo-djr

Na de pauze en de liedjes van Sam Knoop ging de avond verder met een aantal mannen met een prachtige erelijst. Bjorn Hoeben, Jeroen Boelen, Wilfried Bastiaanse (+/- 170 zeges), Martin van Steen en Rinus Ansems (“wielrenner ben je zeven dagen van de week”). Allen renners waar De Jonge Renner trots op is.

wielercafe-80-jr-djr-rinus-ansems

Vervolgens werden Marc Goos en Daan Olivier op de fiets gezet. Zij werden geïnterviewd “aan het hek” door BNdeStem-journalist Sjoerd Marcelissen. Hij vroeg hen naar hun comeback in het profpeloton. Daan gaat rijden in de WorldTour bij LottoNL-Jumbo en Marc hoopt aan de slag te gaan bij de opleidingsploeg van Giant-Alpecin.

wielercafe-80jr-djr-daan-olivier-en-marc-goos

Daarna waren Taco van de Hoorn, Jeroen Meijers (volgend jaar samen prof bij Team Roompot-Oranjepeloton) en Daan Meijers (Team De Rijke) aan de beurt. Ze vertelden over hun plannen voor 2017. Alle drie talenten met veel moraal om te slagen als professioneel wielrenner.

wielercafe-80-jr-djr-daan-en-jeroen-meijers-en-taco-van-der-hoorn

Na weer een prachtig wielerlied van Sam Knoop kwamen naast Giant-Alpecin-ploegleider Arthur van Dongen, vier Nederlandse klasbakken van WorldTour-ploegen op de tweezitter en aan tafel: Timo Roosen (Lotto NL-Jumbo), Roy Curvers (Giant-Alpecin), Boy van Poppel (Trek-Segafredo) en Stef Clement (IAM Cycling). Allemaal jongens met een DJR-hart. Onder het genot van een drankje van Door vertelden zij over hun band met de club. Ze voelen zich er nog altijd thuis en dat is mooi!

wielercafe-80-jr-djr-de-profs
wielercafe-80-jr-djr-arthur-van-dongen-en-roy-curvers

Na de laatste kussen van de rondemissen en een lied van Sam Knoop verliet iedereen de huiskamer van Door en Wim en vertrok richting de bar om na te praten. Het gezellige wielercafé werd diep in de nacht pas gesloten. Wat nu rest is een mooie herinnering aan deze bijzondere avond. Gelukkig hebben we de foto’s nog!

Iedereen die aanwezig was, van harte bedankt!

Foto’s op deze pagina zijn van Marc Bouwens. Meer foto’s van het wielercafé staan hier.