Na het veldrijden nam de jeugd van De Jonge Renner even wat gas terug. Herstellen van een zware winter. Rond carnaval werden de trainingen weer opgebouwd, enkele renners reden al een voorcompetitie. Dit alles om klaar te zijn voor de start van het wegseizoen. En die begon gelijk goed! In het weekend van 1 en 2 april stonden er 2 districtswedstrijden voor de jeugd op het programma. Beide belangrijk voor het behalen van punten voor plaatsing voor het Nederlands Kampioenschap.

Op zaterdag 1 april mochten de renners, in dit geval gelukkig, afreizen naar het Zeeuwse Nieuwdorp. Waar het in Brabant veel regende trok het in Nieuwdorp mooi open en was het ideaal koersweer. Altijd spannend natuurlijk zo’n eerste wedstrijd en dan is Nieuwdorp wel een mooie wedstrijd om te beginnen. De startvelden zijn namelijk niet zo groot.

De jongste renner van DJR stond aan de start in categorie 3. Wytske van Es. Ze heeft nog niet zo veel wedstrijden gereden en moet dus vooral veel ervaring op doen. Ze eindigde op een goede zesde plaats In Categorie 5 stonden veertien renners aan de start. Drie hiervan van De Jonge Renner. Hidde Swart liet zien dat zijn vorm goed zit aan de start van het seizoen. Een mooie vijfde plaats. Mathijs Bink, in zijn eerste seizoen voor DJR op een mooie zevende plaats. Olav Noorloos fietste in zijn eerste wedstrijd van het seizoen naar een 12e plaats.

In categorie 6 elf deelnemers waarvan drie van De Jonge Renner. De eerste podiumplek van de dag. Casper Noorloos reed naar een mooie derde plaats. Jari Prins eindigde hier op een vijfde plaats niet ver achter. Yorick Brethouwer had pech, zijn ketting liep eraf. Geholpen door zijn ploeggenoot Roan die zijn ketting er weer oplegde had hij helaas te veel tijd verloren om een goede eindklassering te rijden. Hij finishte op een negende plaats.

In categorie 7 rijdt een mooie groep van De Jonge Renner. Van de elf deelnemers stonden er zeven aan de start in de rood/wit/zwarte Rabobank-kleding. Garantie voor succes… Net niet. Ondanks vele demarrages kon er geen renner wegkomen. De klasseringen voor de Jonge Renner: 2e Roan Konings, 3e Sven Mulder, 4e Moreno Tak, 5e Sam Oosterholt en 6e Jeremy Melis, 7e Bart Rutten en 10e Just v Dongen.

Zondag 2 april, koers in Steenbergen. Een nieuwe dag, nieuwe kansen. Waar de een ging voor revanche op de slechte eerste dag, hoopten anderen weer op dezelfde goede benen van gisteren. Ook nu weer ideaal koersweer. Mooi zonnetje en kort parcours waarbij de toeschouwers de renners vaak voorbij zagen komen. In categorie 4 stond Raf de Caluwe aan de start voor een van zijn eerste wedstrijden. Altijd spannend maar netjes uitgereden naar een veertiende plaats. Categorie 5 lijk de “nieuwe categorie 7” te worden met maar liefst vijf renners aan de start. Drie heren en twee dames. Hidde Swart is in deze categorie de meest ervaren renner. Hij zat ook goed mee met de kopgroep. Met twee renners die voor de kopgroep uitreden was de derde plaats het hoogst haalbare. Hidde zat er dichtbij, maar moest genoegen nemen met een zevende plaats. Niet ver hierachter de verassende Mathijs Bink. De dames Hilde Pijnenburg en Isa de Caluwe maakten indruk door hun inzet om toch in het tweede peloton te blijven, het kost kracht en moeite, maar bijblijven deden ze. De kracht voor een eindsprint was toen wel op. Plek 21 en 23 zijn een mooie ervaring. Joey Wellling kwam ook om ervaring op te doen. In een sterk veld was plek 26 het hoogst haalbare. Door naar categorie 6. Aan de start Jari Prins, Rowan van Oord en Yorick Brethouwer. Alle drie achteraan de startrij door slechte loting, maar na twee ronden hebben ze zich vooraan gemeld. Dan rijdt Yorick weg met een andere renner en slaan een gat. Helaas voor Yorick heeft hij opnieuw materiaalpech en moest de wedstrijd staken. In het achtervolgende peloton doen Jari en Rowan goede zaken. Twee renners rijden nog naar de overgebleven vluchter en gaan voor plek 1,2,3 maar Jari en Rowan zitten beide in het achtervolgende groepje en sprinten naar plek zes voor Jari en plek acht voor Rowan.

Categorie 7. Maar liefst acht renners aan de start. In een wedstrijd over 31 km in kleine rondes fietsen zij al een gemiddelde van 36 km per uur. Een rondje “rustig” gaat in 30 km per uur, een rondje voor de winst in 39,5. Serieuze snelheden dus voor mannen van 13/ 14 jaar. Een wedstrijd waar de groep al snel uit elkaar valt. De kopgroep vind elkaar weer maar veel renners moeten het of zelf doen of elkaar opzoeken. Roan Konings en Sven Mulder in de kopgroep. De overige renners van De Jonge Renner zochten elkaar op en probeerden elkaar te helpen. In de kopgroep kwam niemand weg. Een eindsprint na talloze pogingen tot demarrage bracht een hele mooie overwinning voor Roan. Sven moest genoegen nemen met een 6 plaats. Daarachter was het voor de jury soms onduidelijk wie er wel en wanneer was gedubbeld. Dat kan gebeuren bij zulke snelheden en zulke korte ronden. Maar natuurlijk frusterend voor de renners. Volgens de officiële uitslag kwam Moreno Tak als 8e , Jeremy Melis 9e, Sam Oosterholt 13e, Bart Rutten 14e, Sem Kroonen 15e en Just v Dongen 18e over de finish.

Het was een mooi openingsweekend voor De Jonge Renner. Natuurlijk stonden er tegenover de successen een aantal teleurstellingen. Maar zaterdag 8 april is er al weer een uitdaging. Niet zo maar een. Een echte klassieker in het mosseldorp van Nederland Philippine: de Omloop van de Braakman!

Link naar foto’s voor de eerste training, klik dan hier!

Link naar foto’s van de wedstrijd in Nieuwdorp, klik dan hier!

Link naar foto’s van de wedstrijd in Steenbergen, klik dan hier!