Op zaterdag 10 juni vonden de Nederlands kampioenschappen wielrennen voor de jeugd plaats in Amersfoort. Plaatsing voor deze wedstrijd kon alleen plaatsvinden door goede resultaten in het district. In veel categorieën stonden renners van De Jonge Renner aan de start. Dat alleen al is een prestatie!

In Amersfoort was voor de oudste jeugd een mooi parcours uitgezet. Een ronde van twee kilometer. De uitdaging zat hem in de galgenberg. Een lange klim met een gemiddelde stijgingspercentage van 6% waarbij vooral de laatste 300 meter pijn deden. Ofwel, heel iets anders dan de renners van De Jonge Renner gewend zijn in hun districtswedstrijden. Die wedstrijden zijn vlak, de uitdagingen liggen dan vaak in de bochten en soms wind.

De dag begon vroeg, categorie 5,6 en 7 konden inrijden voordat de eerste wedstrijd om 9.00 uur begon. Sommigen hadden natuurlijk al eerder in de week de berg eens beklommen om te kijken hoe je deze het beste aan kon pakken. Om 9.00 uur stipt stond categorie 5 van de jongens aan de start.

Hier twee renners van De Jonge Renner. Hidde Swart en Matthijs Bink stonden hier aan de start. Een peloton van 55 renners ging de eerste ronde “rustig” omhoog, daarna ging het hard. De uiteindelijke winnaar demarreerde en werd niet meer teruggezien. Hidde miste in eerste instantie de slag en zat in het tweede peloton. Door goed werk van onder andere Hidde kwam dit peloton weer terug bij de eerste groep. Met twintig renners gingen zij de laatste keer de berg op…. Hidde streed voor wat hij waard was en kwam als elfde over de finish. Een beetje balen, want de eerste tien kregen een prijs. Matthijs reed zijn eerste NK, reed een solide race en kwam als 37e over de finish. Daarna in categorie 5 bij de meisjes Hilde Pijnenburg aan de start. Voor Hilde sowieso een rare wedstrijd. Normaal rijden de meiden altijd mee bij de jongens, alleen bij het NK rijden de meiden hun eigen wedstrijd. Hilde moest de grote groep al snel laten gaan, maar reed daarna in een groep van vier meisjes een goede wedstrijd. Ze kwam als 42e over de finish.

Dan categorie 6 van de jongens. Casper Noorloos, Jari Prins en Yorick Brethouwer aan de start. Voor Casper, een echte sprinter, een moeilijke wedstrijd. De klim lag hem duidelijk niet. Vaak in de prijzen bij de vlakke wedstrijden, maar nu op plaats 59 in een veld van 65 renners. Jari begon met pech aan de wedstrijd, bij het inrijden reed een andere renner zijn versnelling kapot en dus kon Jari niet starten op zijn eigen fiets. Natuurlijk werd dit binnen De Jonge Renner goed opgelost en dus kon Jari van start op de fiets van Hidde. Jari reed goed, maar ook voor hem is een parcours met “bergen” niet het ideale parcours. Hij hield het lang vol maar elke keer deed de berg meer pijn. Een goede 26e plaats als resultaat. Yorick houdt juist wel van de klimmetjes. Al direct in de wedstrijd schoof hij naar voren. Altijd vooraan in het peloton de berg op. Zeer sterk reed hij in de laatste ronden met de beste tien renners mee. In de laatste ronde kwam hij ook weer sterk naar boven om op een negende plaats te finishen. Zijn eerste NK leverde dus gelijk een beker op.

Dan de klasbakken uit categorie 7. In deze categorie heerst De Jonge Renner in de regio en had dan ook vijf renners aan de start. Sam Oosterholt, Jeremy Melis, Moreno Tak Sven Mulder en Roan Konings. Ook dit was een wedstrijd waar het direct hard ging. De renners van De Jonge renner konden zich even inhouden, maar lieten zich daarna goed zien. In de tweede ronde een duidelijke aanval van Sven Mulder, maar dit hield geen stand. Moreno Tak kon nog wegrijden met een andere renner en reed drie ronden aan de leiding. Ook deze vluchtpoging redde het niet. Daarna probeerden Sven, Roan en nog een renner van een andere vereniging het. Ook hier geen succes. Uiteindelijk met dertig man richting de finish. In dit peloton Roan Konings, Sven Mulder en Moreno Tak. Roan was opgestaan met het idee dat het wel eens zijn wedstrijd kon worden. In de laatste sprint bergop zat hij eerst opgesloten, gelukkig ontstond er een gaatje waardoor het uiteindelijk een duidelijke overwinning werd met twee fietslengtes voorsprong! Roan kwam over de finish als eerste en mag zich dus een jaar lang NEDERLANDS KAMPIOEN noemen en het mooie rood wit blauw dragen! Bij de prijsuitreiking niet alleen de trui, maar ook bloemen, een medaille, een mooie beker, het Wilhelmus….. maar natuurlijk ook de zoenen van de rondemiss!
Zoals al gezegd in het peloton voor de eindsprint ook Sven Mulder, als elfde kwam hij over de finish, Moreno Tak als 29e. Jeremy Melis en Sam Oosterholt kwamen als nummer 45 en 53 over de finish. In een startveld van 75 geplaatste renners een zeer knappe prestatie van deze jongens.

Later op de dag ook nog de jongste jeugd, deze reden een ander parcours, zij hoefden gelukkig maar één keer “de berg” op. In categorie 3 bij de jongens reed Jelle Dekkers zijn eerste NK. In een startveld van 45 deelnemers reed hij naar een mooie 31e plaats. Bij de meisjes in deze categorie Wytske van Es. Zij eindigde bij haar debuut op plaats 26 in een deelnemersveld van 36.

Het was weer een mooi NK voor De Jonge Renner. Volgende week hebben zij een trainingsdag in Limburg, om daarna weer mooie wedstrijden te rijden met hopelijk mooie prestaties.

Benieuwd naar meer foto’s van onze kanjers van de jeugd? Deze zijn HIER te vinden!