In het weekend van 22 en 23 juni werd in Dongen het NK wielrennen verreden. Een mooie omloop rondom Dongen met telkens de kasseien van de Watertorenstraat. Hidde van Veenendaal pakte op zaterdag bijna het goud, maar strandde helaas op plaats 2.

Foto’s van de kampioenschappen van de nieuweling-meisjes en junioren-dames zijn te vinden op de site van fotograaf Marc Bouwens. Klik hier en hier.

Op de website van Brabant Cycling staat een verslag van het NK weekend geschreven door Piet Scheepers. Hieronder zijn mooie verhaal.

NK Wielrennen in Dongen: complimenten voor organisatie

Twee dagen duurden de wedstrijden. De voorbereidingen begonnen al in februari. En als het dan zondagavond tegen de klok van half zes is en het laatste Wilhelmus klinkt voor de kersverse elite kampioen zonder contract (zc) Robin Lowik, kan alles weer opgeruimd worden. Straten worden vrij gegeven, gebouwen opgeruimd en camping Cambreur aan de Schaepmanlaan verandert weer langzaam in een groot groen gazon. Opvallend daar is, met de complimenten van de organisatie, dat iedere kampeerder zijn eigen rommel opruimt. Alleen de het aangetrapt gras geeft aan dat daar iets geweest is.

Iedereen is vol of over de organisatie. Alles compact bij elkaar. Het Cambreurcollege was een prima gastheer. Daar konden de renners zich omkleden en na afloop douchen. Complimenten voor de medewerkers van deze middelbare school. Daar waar je in de wielerwereld van hot naar her moet rijden om je om te kleden en daarna naar de start te gaan, was in Dongen gekozen voor een compacte opzet. Nu moet gezegd worden dit in Dongen een schot in de roos was. Alles lag dicht bij elkaar. Met als logistiek centrum het gemeentehuis Dongen. Wielen inleveren, rugnummers ophalen en ook het perscentrum was hier dicht bij de hand. Ook de complimenten aan de mensen in het gemeentehuis van Dongen en Oosterhout.

Waarom dit NK in Dongen?
Wim van Dongen (84) begon 50 jaar geleden met een aantal wielerliefhebbers de eerste Ronde van Midden Brabant. Een tweedaagse wedstrijd voor junioren. In de loop der jaren veranderde deze wedstrijd van categorie. 29 september gaat deze wedstrijd voor Beloften en Elite renners zonder contract voor de 50e keer van start. Met een brede grijns en lach volgde deze man van het eerste uur de schermutselingen in zijn Dongen.

Het ging allemaal om het NK wielrennen voor de jeugd en de elite renners zc. Vanwege het 50 jarige bestaan van de Ronde van Midden Brabant, had het hoofdbestuur van de KNWU het kleine NK op de weg aan Dongen toegewezen.
De stichting wielerbelang Dongen had een selectief parkoers van bijna 10 kilometer uitgezet. Daarin konden de Hogedijk of de Watertorenstraat wel eens de scherprechters zijn.
Bij de vrouwelijke deelnemers, in de categorieën Nieuwelingen en Junioren, verliep het, in tegenstellingen tot hun mannelijk collega’s, rustig en met beleid.

Het NK werd zaterdagmorgen geopend door de nieuwelingen meisjes. Zes ronden, in het totaal 58 kilometer. Tachtig rensters gingen van start en zes moesten voortijdig de wedstrijd staken. Of door pech of door grote achterstand. Nienke Veenhoven uit Oostzaan kwam als eerste over de streep nipt gevolgd door Indy Baas uit Zwolle. Op de derde plaats won Tess de Visser, ook toevallig uit Zwolle, de sprint van het peloton. De volgende wedstrijd was het de beurt aan de junioren vrouwen. Zij moesten een rondje verder voor een lengte van 7 ronden, in het totaal ruim 67 kilometer.

72 rensters vertrokken om kwart over twaalf. Vierendertig rensters haalden de eindstreep niet en moesten voortijdig deze wedstrijd verlaten. Zij konden toekijken hoe een volledig peloton richting de eindstreep spurtte. Femke Gerritse uit Rosmalen was in de massaspurt de rapste, luttele seconden gevolgd door Ilse Pluimers uit Enter. Het brons was voor Sofie van Rooijen uit Driel.

De eerste dag werd afgesloten door de junioren heren. 145 renners stonden te popelen van ongeduld om weggeschoten te worden voor 13 ronden ruim 126 kilometer. Als jonge honden gingen zij van start. Iedereen wilde van voren zitten. Daardoor kon je wachten op de eerste valpartij. In ‘s Gravenmoer was het in de Wilhelminalaan bingo. Na een oponthoud van ruim een kwartier, de jury wilde alle renners die materiaalpech hadden voorzien van nieuw materiaal, kon er herstart worden. Nog geen honderd meter verder was het weer prijs. Nadat deze valpartij ook enige tijd in beslag had genomen, kon voor de tweede keer gestart worden. Echter niet voor lang. Want voor het opgaan van de Watertorenstraat lag er weer een groot aantal renners op de Hogedijk tegen de vlakte. Drie keer scheepsrecht moet de jury gedacht hebben en besloot in een blok naar de start te rijden en daar weer opnieuw met de wedstrijd beginnen.

Bij deze valpartijen waren ook de favorieten betrokken. Vooraf werden kaarten gezet op Lars Boven (Reutum), Hidde van Veenendaal (Dongen) en Casper van Uden uit Schiedam. Er zat blijkbaar een engeltje op de schouders van deze kanshebbers, want nadat gedacht werd na al die valpartijen het is over, kreeg het gezelschap kans om met nieuw materiaal aan de herstart te verschijnen.
Van Veenendaal was twee jaar geleden al kampioen bij de Nieuwelingen, reed nu een thuiswedstrijd en wilde dus ook deze titel bij junioren gaan pakken. Gestaag kroop hij naar voren maar had in Axel van der Tuuk een geduchte tegenstander. In de sprint tussen beide renners was Van der Tuuk de rapste.

De slotdag op zondag werd geopend door de nieuwelingen heren. Ook hier weer een grote groep aan de start bestaande uit 138 deelnemers. En ook hier verschillende valpartijen, waardoor aan het einde het aantal uitvallers op 51 stond. De overgebleven 87 werkten, ondanks de hitte, in een flink tempo hun 78 kilometer af. Met de kasseienstrook als scherprechter en de Hogedijk als windvanger, deed winnaar Tibor del Grosso er 1 uur en 54 minuten over. Hij won de massasprint van Lars Rouffaer (2e) en Joren de Gruijter (3e).

De aandacht op zondag ging uit naar publiekstrekker Sven Kramer. Deze veelvraat in schaatstitels, op zowel Europees en Wereldniveau en op Olympische afstanden, houdt in de zomer zijn conditie op peil op de racefiets. Angst voor valpartijen, zoals de professionals in het grote peloton kunnen overkomen, heeft hij niet. “Als ik in Friesland train kan er ook een loslopende hond ineens oversteken!” Kramer was niet naar Dongen gekomen om rondjes mee te rijden. Reed hij in het begin middenin het peloton, gaande de wedstrijd kroop hij naar voren. Met nog een tiental rondjes te gaan leidde hij het peloton in de achtervolging naar een vijftal koplopers. Daar bleef het voor Kramer bij. Toen hij in de gaten kreeg dat dit geen haalbare kaart was, liet hij zich afzakken en finishte op een keurige 33e plaats.

De ogen van het grote publiek waren gericht op het leidende vijftal. Toen eenmaal duidelijk werd dat de gevluchte leider en later winnaar Robin Löwik niet meer te achterhalen was, legden de achtervolgers zich hierbij neer. Het werd een selectieve finale waarin de renners een voor een binnen drupten.

Uitslagen klein NK Dongen. De nummers 1 zijn Nationaal Kampioen.
Nieuweling-Meisjes: 1. Nienke Veenhoven, 2. Cecilia van Zuthem en 3. Willemijn Prins
Nieuwelingen – Jongens: 1 Tibor Del Grosso, 2. Lars Rouffaer en 3. Joren de Gruijter.
Junior-Vrouwen: 1. Femke Gerrits, 2.Ilse Pluimers en 3. Sofie van Rooijen
Junior- Mannen: 1. Axel van der Tuuk, 2. Hidde van Veenendaal en 3. Sten Verzijl
Elite-Mannen zc: 1. Robin Löwik, 2. Nick van der Meer en 3. Tom vermeer.