Maaike Brandwagt deed tussen kerst en nieuwjaar mee aan het NK Baanwielrennen. Hieronder haar verslag:

27 december: NK puntenkoers

Woensdag 27 december reed ik de puntenkoers in Alkmaar. Er stonden 24 dames aan de start. Vanaf de start werd er meteen hard gereden waardoor er al snel rensters de koers moesten verlaten. Ikzelf probeerde goed voorin te blijven en punten te pakken. Helaas zat ik twee keer net naast de punten. Na een zware wedstrijd ben ik vijftiende geworden.

30 december: NK scratch

Op dinsdag 30 december reed ik het NK Scratch, ook in Alkmaar. Er stonden 27 dames op de startlijst en dat betekende dat we een kwalificatie moesten rijden waarbij er twee kwalificaties zijn en de beste tien dames van elke race doorgaan naar de finale. Ik was ingeloot in de eerste kwalificatiewedstrijd. Ik zat in de groep met de sterkste rensters en dat maakte het erg spannend. Ik had besloten om niet te gaan aanvallen maar vooral tactisch te gaan rijden om mijzelf op deze manier zoveel mogelijk te sparen. Na een paar aanvallen van andere rensters werd het uiteindelijk een eindsprint waarin mijzelf goed van voren kon houden en behaalde een mooie vierde plaats.

Finale NK Scratch

Een uur later was dan eindelijk de finale. Er werd hard gereden en veel aangevallen, maar uiteindelijk viel het de laatste paar rondes weer een beetje stil. Hierdoor werd er veel van positie gewisseld en moest ik vechten voor elk plekje. De laatste ronde ging de groep hoog in de baan rijden waardoor mijn plan was om onder door naar voren te schuiven. Helaas gingen twee rensters naar beneden die de sprint lieten lopen, waardoor ik om hun heen moest en niet meer naar voren kwam, erg balen! Ik finishte weer op een vijftiende plaats.

Foto’s: Marc Bouwens namens Baanwacht.nl