Een gebroken arm, lekke band, valpartijen, haperende derailleur, ziekte en de toeschouwers verkleumd door de ijskoude wind. Nee, het was niet de dag voor De Jonge Renner. Gelukkig was er een renner die zich van deze tegenslagen niets aantrok en debuteerde met een schitterende twaalfde plaats.

Op zaterdag 27 januari vond in Hoogeveen het NK veldrijden voor de jeugd plaats. Enkele renners gingen al op donderdag of vrijdag richting het hoge noorden voor een goede en rustige voorbereiding op de belangrijkste cross van het jaar. Op het vakantiepark waar de renners overnachtten sloeg het eerste noodlot al toe. Een ongelukkige val zorgde voor een breuk in de arm van Hidde Swart. Een streep door zijn NK nog voordat er een meter op het parcours gereden was. Ook Lars Prins meldde zich af. Hij was nog niet fit na een week griep.

Op de wedstrijddag zelf lag het parcours in Hoogeveen, dat liep op en om het clubgebouw van de organiserende verenging WRV de Peddelaars, er goed bij. Het parcours staat er vooral om bekend dat het erg afwisselend en technisch is. Een bult midden in het parcours vormt het hart en kent vele steile afdalingen. Een trap maakt het geheel compleet. Speciaal voor het NK was er een grote tent geplaatst waar het parcours doorheen liep.

Voor De Jonge Renner begon de dag met Categorie 5. In deze categorie stonden Victor Hugo Brenders en Denley van Wijnbergen beide voor het eerst op een NK veldrijden aan de start. Voor Victor was het een kort debuut…… Al in de eerste ronde moest hij afstappen met een lekke band. Denley kwam voor een plaats in de top twintig. Met 48 renners aan de start en startplek twintig haalde hij ronde na ronde renners in om zeer goed debuut te maken met een twaalfde plaats. Missie meer dan geslaagd!

In Categorie 6 Matthijs Bink aan de start. Hij verzamelde zijn startpunten voor het NK vooral in december. Startend achterin het veld van 44 renners ging ook hij ronde voor ronde steeds beter. Een mooie 26e plaats voor hem.

Bij de oudste jeugd, Categorie 7, drie renners van De Jonge Renner aan het vertrek. Jari Prins, als twaalfde geplaatst. Casper Noorloos, dertigste geplaatst en Yorick Brethouwer, 39e geplaatst. Jari mocht dus vanaf de tweede rij starten. Een belangrijk voordeel, omdat er al snel na de start een zeer modderige en zware s-bocht in het parcours lag. Jari reed goed op plaats veertien totdat hij een duw van een andere renner kreeg in de zandbak en Jari dus van dichtbij kennis kon maken met het zand. Dit kostte hem een aantal plaatsen, en nog belangrijker, even de motivatie. Op het einde van de wedstrijd werd deze weer hervonden en haalde Jari weer enkele renners in. Uiteindelijk kwam Jari als zeventiende over de finish.

Yorick had een hele goede start. In de eerste ronde was hij al van plaats 39 naar plaats 29 opgeklommen. Daarna zorgde een haperende derailleur voor frustratie. Even overwoog Yorick af te stappen, maar toen ging het schakelen weer iets beter en besloot hij toch door te rijden. Als 35e kwam hij over de finish. Casper reed zijn wedstrijd zoals we hem tijdens het veldrijden kennen, elke ronde stabiel. Hij lag als snel rond positie 37. Op deze plaats kwam Casper ook over de finish.

Helaas bracht het NK voor velen niet wat ze ervan verwacht hadden. Maar ook tegenslagen horen erbij en daar leer je van. Gelukkig kwam de lach na enige tijd weer terug op de gezichten. Nu de crossfietsen goed schoonmaken en opbergen. Na een korte rustperiode gaan we weer de weg op. Op naar een volgend hoogtepunt, want bij de renners staat nu al in de agenda: Zondag 17 Juni NK weg in Steenbergen!

Gelukkig hebben we de foto’s nog! Klik daarvoor HIER. De foto’s zijn van Thimo van Wijnbergen. Bedankt Thimo!