Hieronder een mooi wedstrijdverslag geschreven door Jaap Roelen van zijn wedstrijd op 3 maart in Sint Maria-Lierde (België).


Foto: Sophie Richez

Vanuit het besneeuwde Chaam reisde ik af naar een zonnig Sint-Maria-Lierde voor de eerste manche van de Beker der Vlaamse Ardennen. In totaal 84 renners maakten zich op voor negen rondjes van 6,5 kilometer “Belgische” koers. Na zo’n twintig kilometer demarreerde Loe van Belle en een kilometer of tien later sloot een metgezel zich bij hem aan. Halfweg koers heb ik met vier andere renners de achtervolging ingezet. De samenwerking was redelijk, maar zeker niet goed. Maar gelukkig had ik geen mede-achtervolgers die dachten dat het beter was om te demarreren en het gat van 40 seconden in hun eentje dicht te rijden. Even later loste een van de mindere renners uit ons groepje en vlak daarna sloot weer een andere renner aan. Vanaf toen verliep de samenwerking een stuk beter en het gat slonk. Bij de bel voor de laatste ronde nog slechts een kleine tien seconden achterstand.

Foto: Sophie Richez

We bleven wat hangen, de overnames werden zuiniger. Drie van mijn vier metgezellen zaten morsdood, zo concludeerde ik. En daar maakte ik een fout die mij achteraf flink wat gekost heeft. Met nog één kilometer te gaan was het gat nog steeds overbrugbaar. We kregen nu een klimmetje waarna een kleine afdaling volgde, om vervolgens een oplopende finishstraat in te draaien. De medevluchter, waarmee ik in de laatste ronde het tempo hoog had gehouden, demarreerde. Ik volgde, de andere drie volgden tot mijn verbazing ook. Bovenop viel het even stil, toen waren de twee voor ons definitief weg. In de sprint voor de derde plek ging ik veel te vroeg aan waarna ik overrompeld werd door de rest en als laatste van de achtervolgende groep op een zevende plek eindigde. Al met al een mooi resultaat, er had misschien meer in gezeten, maar het biedt perspectief voor de rest van het seizoen.