Omloop door het land van Kleine Hein

Zaterdag 14 april was het weer tijd voor de volgende klassieker: Omloop door het land van Kleine Hein. Dit keer met de start laat in de middag om 15.30 uur. Dat kwam eigenlijk wel goed uit, want de startplaats was Emmen. Bij aankomst in Emmen bleek daar de zon niet te schijnen en stond er toch nog een redelijke wind in de polders. Alle ingrediënten voor een waaierkoers, want de route bestaat uit een aantal lange klinkerstroken waarbij de wind vol in de flank staat. Dus uitkijken dat je niet op de kant gezet gaat worden.

Aan de start stonden wederom een aantal debutanten. Dit keer was het de beurt aan Bart Rutten en Bas van Leijsen om in hun eerste klassieker van start te gaan. Naast beide debutanten stonden ook Mathijs de Kok, Roan Konings, Moreno Tak en Sven Pijnenburg aan de start in Emmen.

Na de start was het direct al dringen in de neutralisatie en een aantal renners probeerden over het gras naar voren te rijden. De Jury nam maatregelen en Wouter van de Weerdhof werd om deze reden uit koers genomen. Al onze renners bleven netjes op de baan. Direct toen het startsein werd gegeven ging de snelheid de hoogte in. Op het eerste rechte stuk ging het al boven de 60 km/uur en toen rechtsaf de polder in met de wind op de flank. Direct werd het peloton in een vijftal stukken geslagen. In de eerste groep hadden Mathijs en Roan zich knap gesetteld. In de tweede groep zat Moreno en in de derde groep hadden we Sven, Bas en Bart. De snelheid bleef de gehele koers ontzettend hoog.

Na de eerste omloop moest Moreno de tweede groep laten gaan en werd bijna ingelopen door de derde groep, die mede onder leiding van Sven en Bas de vaart er goed inhielden. Het was echter niet genoeg, want halverwege de tweede omloop werden ze toch uit koers genomen. Helaas dus voor Bart, Bas, Moreno en Sven een DNF.

Op dat moment dus nog twee renners in koers en wel in de eerste groep. In de laatste zeven kilometer heeft Mathijs nog een aantal keer geprobeerd om weg te komen bij het peloton. Maar zelfs zijn laatste poging bij het oprijden van de wielerbaan hield geen stand en werd toch terug gehaald door het peloton. Hij kon daarna niet meer meesprinten.

Door de laatste uitbraakpoging van Mathijs kwam Roan eigenlijk iets te ver van achteren te zitten in het peloton, waardoor hij van te ver de sprint in moest zetten. Hij deed nog zijn uiterste best en kwam uiteindelijk net wat te kort voor het podium, maar finishte op een zeer knappe vierde plaats. Mathijs finishte netjes in het eerste peloton.

Renner Noah van Putten maakte een mooi filmpje van deze klassieker met behulp van zijn “on-board” stuur camera. Klik hier om het filmpje te bekijken!

De volledige uitslag is hier te vinden op de site van de KNWU.

Ronde van Oud-Gastel

De dag na de Omloop door het land van Kleine Hein was er een podiumplaats voor Moreno Tak te vieren. In zijn geboorteplaats reed hij naar een zeer knappe derde plaats. Winnaar werd Rowan Wijfje. Robin van Oirschot reed in het shirt van WV De Jonge Renner naar een achtste plaats en Sven Mulder eindigde als twaalfde. Goed bezig mannen!

Volledige uitslag is hier te vinden!