Manuel Michielsen reed in Tsjechië de Vredeskoers voor junioren. Een etappekoers in het kader van de UCI Nations Cup. Een prachtige ervaring natuurlijk en mooi dat weer een man van ons juniorenteam, Hidde van Veenendaal reed ook al Parijs-Roubaix en Gent-Wevelgem, met de nationale selectie op pad mocht. Hieronder het verslag van de Vredeskoers geschreven door Manuel.

De eerste etappe was een zware etappe van 101 km en ruim 1.600 hoogtemeters. Doordat ik het niveau een beetje onderschatte, heb ik mezelf opgeblazen en moest lossen.  Ik werd uiteindelijk 84e. Etappe 2a was een tijdrit van 11.2 km over een glooiend parcours. Helaas was dit mijn slechtste tijdrit van het seizoen. Ik kon niet in mijn ritme komen door het glooiende parcours en ondanks dat mijn ketting vastsloeg toch een mooie 26e plaats behaald. In het klassement iets gestegen naar plek 79.

Etappe 2b was erg chaotisch, wat mij niet ligt. In het begin goed van voren gereden, maar toen de nerveuze afdalingen kwamen mijzelf af laten zakken naar achteren. Door een zware valpartij in de laatste 3 km lagen er erg veel renners op de grond. De renners kwamen met bosjes binnen, hierdoor een plekje gestegen naar plek 78.

Photo © Patrik Pátek (Patress.cz) www.zmj.cz

In etappe 3 was mijn doel de vroege vlucht. Direct na de neutralisatie reed ik weg met een Pool en nog iemand van de Nederlandse selectie. Na 6 km een stukje voor het peloton gereden te hebben, lieten we ons terug zakken, omdat dit zonde van de energie is. Zo’n 800 meter later reed er een grotere groep weg en ik zat mee. Na 40 km en een maximale voorsprong van een minuut werden we teruggepakt. Dit gebeurde net voordat we de eerste van de twee lange en steile beklimmingen moesten doen. Hierdoor lag het tempo mij iets te hoog, maar doordat ik mijn eigen strakke tempo op een mooie cadans bleef rijden, snokte ik alle renners stuk voor stuk op. Aangezien afdalen niet mijn pluspunt is, kwam helaas de helft weer terug. De tweede keer over dezelfde berg ben ik in een groepje bovenop de berg gefinist en gestegen naar een 72e plek in het algemene klassement.

Photo © Patrik Pátek (Patress.cz) www.zmj.cz

Etappe 4 was echt een slagveld: eerst moesten we vier keer dezelfde steile berg op en daarna nog twee keer een langere en steile berg. Helaas was dag 4 een dag te veel en was ik helemaal op en zakte ik weer terug naar een 84e plek.

Ondanks dat dit mijn eerste wedstrijd is op dit niveau en mijn eerste wedstrijd met zoveel klimmen ben ik erg tevreden.

Manuel bedankt voor het leuke verslag en je mag terecht tevreden en heel trots zijn! Op naar meer mooie koersen op dit internationale hoge niveau.

Photo © Patrik Pátek (Patress.cz) www.zmj.cz