Van 4 t/m 6 mei reed een team nieuwelingen van WV De Jonge Renner de “Závod Míru Nejmladsích / Memorial Zdenka Sendlera” in Tsjechië. Mathijs de Kok, Sven Mulder, Sven Pijnenburg, Jaap Roelen, Roan Konings en Moreno Tak hadden de eer om onze clubkleuren te verdedigen. Hieronder het verslag van deze mooie koers door ploegleider Marcel Pijnenburg en zijn renners!

Na een lange rit van ca. 1150 km waren we op locatie aangekomen waar het volgende programma op ons lag te wachten:
Dag 1: 10.00 uur tijdrit van 1,6 km, 16.00 uur klassieker van 80 km.
Dag 2: 9.55 uur klimcriterium van 22 km, 16.00 uur klassieker van 77 km.
Dag 3: 9.15 uur tijdrit van 15 km, 13.30 uur prijsuitreiking.

In een internationaal gezelschap van zo’n elf anden waren wij als enige Nederlandse inbreng aanwezig in het peloton van ongeveer 130 renners. Een enorme ervaring voor de boys om hier te mogen starten. De jongens genoten er dan ook met volle teugen van en wisten uiteindelijk ook nog mooie succesen te boeken.
Zo werd Mathijs knap derde in de afsluitende tijdrit en eindigde hierdoor op een vierde plaats in het algemeen klassement. Als ploeg wisten we daarnaast ook zeer knap een vierde plek in de wacht te slepen. Daarnaast werd Jaap knap derde in het bergklassement en was er een mooie zevende plaats van Roan in het klimcriterium behaald.
Pech was er helaas ook voldoende. Zeker Moreno, die het rugnummer 13 kreeg opgespeld, had de nodige tegenslagen te verwerken. Ook Sven Pijnenburg was betrokken bij een grote valpartij in het peloton. Hieronder de persoonlijke verslagen van de renners:

 

Mathijs de Kok (alias Mathias Kok)

Deze week ging eigenlijk boven verwachting. Ik had nog nooit een klimkoers gereden dus wist niet of ik mee kon komen. Na een tegenvallende eerste dag doordat ik te ver van achteren zat, ging de tweede dag super. Criterium goed mee kunnen doen en in de bergetappe met de eersten mee omhoog en in de top 10 gekomen. Uiteindelijk in de tijdrit derde geworden en gestegen naar plek vier in het klassement. Ook tussen en na de wedstrijden was het heel gezellig met de jongens in het hotel”

Sven Pijnenburg

Vier mei begon voor mij en een paar andere nieuwelingen de meerdaagse in Tsjechië. Een wedstrijd van meerdere dagen verreden over verschillende onderdelen. We sliepen in een hotel in de plaats Jevicko. De eerste dag begonnen we met een proloog over 1,6 km. Ik had er erg veel zin in en begon vol goede moed aan mijn wedstrijd. De proloog ging redelijk en ik verloor weinig tijd op de nummer één.
Later die middag stond de eerste klassieker op het programma die 80 km duurde, tenminste dat hoopte ik. Maar na een kilometer of twee was er een flinke valpartij. Ik en mijn ploegmaat Moreno Tak waren hierbij betrokken. Moreno brak zijn voorwiel en later bleek ook nog dat hij een scheur in zijn frame had. Onze mechanieker Dylan de kok was snel ter plaatse en Moreno zat vrij snel weer op de fiets. Maar helaas had ik de pech dat hij alleen een 11-speed uit de auto had gepakt. Hij moest dus helemaal terug naar de auto om twee wielen te halen met 10 speed. Het duurde daardoor erg lang voordat ik weer fietste. Toen probeerden ze me achter de auto nog terug te rijden naar het peloton, maar de afstand was te groot. Na een kilometer of 50 werd ik uit koers gehaald. Moreno wist achter de auto nog wel terug te komen naar het peloton en eindige samen met de anderen in het peloton.
De volgende dag stond er eerst een criterium op het programma van 22 km. Ik startte achteraan en na een ronde in het peloton moest ik dan toch echt lossen. Mijn benen konden het niet volhouden ook mede door de flinke klap bij de valpartij denk ik.
Die middag was de volgende zware klassieker van 77km. 35 km lekker in het peloton gereden en toen helaas moeten lossen. Het ging dus allemaal voor geen ene meter. Daarna op de laatste dag de tijdrit. De man die mijn fiets het start podium op zette stootte me er bijna van af en daardoor schoot mijn schoen los. Ik was helemaal gestresst en kon hierdoor dus twintig seconden later aan mijn tijdrit begonnen. Ik had het tempo er redelijk in vals plat en op de weg naar beneden haalde ik twee andere jongens in. Ze starten om de minuut dus ik had al 2 minuten dichtgereden. Ik werd 83e met twintig seconden extra. Eigenlijk was ik dus 75e geworden. Mathijs de kok werd knap derde en jaap bemachtigde een tiende plaats.
Het was een leuke en leerzame week alleen kende ik veel pech en tegenslag. Maar gelukkig niet zo veel als mijn ploegmaat Moreno Tak. Hij brak twee frames en twee wielen. Maar hij heeft wel heel de meerdaagse uitgereden en dat met nummer 13. Uiteindelijk werd Mathijs de kok vierde in het algemeen klassement. Ook Jaap reed een goede week en werd derde in het bergklassement. Ook Sven Mulder reed een erg goede wedstrijd en werd vijfde in het jongerenklassement. Natuurlijk hebben ook Roan en Moreno uitstekend gepresteerd. Ik was minder tevreden over mijn resultaat maar ik heb het maar geaccepteerd. We werden ook nog vierde in het ploegenklassement. Ik vond het een gezellige week en heb er zeker van genoten. Ook wil ik de begeleiders hartelijk bedanken voor de goede verzorging en de gezelligheid.

Jaap Roelen

Ik startte de eerste dag goed met een zevende plek in de proloog. De middagetappe reed ik de de laatste klim gewoon slecht omhoog en verloor ik veel tijd en was mijn kans op top tien in het klassement zo goed als verkeken. De tweede dag begon met een criterium waar ik eerst een aantal ronden met een Slowaak in de aanval reed en veertiende werd. In de middag stond ons een bergetappe over 75 kilometer te wachten. Gelijk vanaf de start ging ik in de aanval met een Oostenrijker. Na 40 kilometer samen op kop te hebben gereden loste ik hem onderaan de derde beklimming van de dag. Halverwege die beklimming werd ik bijgehaald door een groep van veertien man die zich had afgescheiden van het peloton. Op twee kilometer voor de finish deed ik nog een alles of niets aanval voor de etappezege, maar een paar honderd meter later werd ik bijgehaald en finishte die etappe op plaats veertien. In de afsluitende tijdrit werd ik tiende wat mij een veertiende plek in het algemeen klassement opleverde. Tevens werd ik derde in het bergklassement. Ik wil graag de begeleiders nog bedanken voor alles wat ze deze dagen voor ons hebben gedaan.

Roan Konings

Het was een lange reis ernaartoe, maar eenmaal aangekomen en los hadden gefietst heb ik de reis goed kunnen verteren. De eerste dag had ik een mindere dag. De klassieker ging op zich wel goed tot de laatste klim. De tweede dag had ik gelukkig een betere dag. ‘s Morgens was ik zevende geworden in het criterium. In de klassieker kon ik goed stand houden in het peloton, dat was uitgedund tot 30 à 40 renners, maar jammer genoeg reed ik lek en moest ik achtervolgen. Ik sloot nog aan bij de tweede groep en reed daarvan nog weg, maar kon helaas de aansluiting niet maken met het peloton. De laatste dag met de tijdrit waren de benen niet goed en was ik nog 61e geworden. Tot slot was ik nog 58e geworden in het algemeen klassement. Maar het was een leuke ervaring en het was vooral gezellig.

Sven Mulder

Voor de proloog van 1,5 km gingen we met de auto naar een plaats 15 km verderop. Op een plein was de start. Het was uiteraard dalen en klimmen. Ik voelde gelijk dat ik slechte benen had. De uitslag viel me nog mee, want ik werd 31e van de 128 deelnemers. De 1e bergetappe van 80 km vond dezelfde dag plaats. Ik kon lang volgen, maar op de slotklim moest ik de eerste echte groep laten gaan. Ik wilde niet opgeven en kon in de afdaling terugkomen. Ik ben als negende gefinisht waardoor ik opschoof naar plek vijftien in het klassement. En derde in het jongerenklassement.
De volgende morgen stond het criterium van 23 km op het programma. Tijdens de koers gebeurde er niet veel. Ik kon mooi in het peloton finishen (22e), waardoor ik een plek opschoof in het klassement. Op dezelfde dag stond er een zware bergetappe van 77 km op het programma. De eerste helft kon ik
goed doorkomen en op de eerste echte steile klim moest ik lossen en kwam ik in het tweede peloton terecht. Gelukkig had ik nog wat over door het dalen, waardoor ik naar een zestiende plek ben toe gesprint. Wel met een flinke achterstand binnengekomen (3:25 min) waarbij mijn concurrenten dus tijd op me hadden gepakt. Hierdoor schoof ik terug naar een achttiende plek in het klassement en een vierde in het jongerenklassement (1e jaars nieuwelingen) kwam te staan.
De laatste dag was er een glooiende tijdrit van 15,5 km. Deze was zeer slopend na 2 dagen volop te hebben gekoerst. Toch heb ik een goede tijdrit afgelegd (27e) en nog iemand ingehaald, waardoor ik mij kon handhaven in de top twintig (18e) en uiteindelijk, vijfde in het jongerenklassement ben geworden. Ik ben zeer tevreden over mijn resultaten in deze meerdaagse.

Mooi dat we er als team, dankzij de club, Marcel, Jolanda, Dylan en Jos en alle andere ouders die zo goed hebben meegeholpen, zo’n geslaagde meerdaagse van hebben kunnen maken. Een geweldige ervaring om in een meerdaagse te mogen koersen.

Moreno Tak

Verslag van Moreno, die helaas zoveel pech had, volgt nog!

De volledige uitslag van deze etappekoers is hier te vinden!