Ronde van Wernhout

Op Hemelvaartsdag was er geen plek voor andere renners, dan die van De Jonge Renner op het podium in de 56e Ronde van Wernhout! Roan Konings won namelijk dit mooie criterium en kreeg naast hem op het podium op plek twee Mathijs de Kok en op de derde stek Robin van Oirschot. Dat is mooi natuurlijk en het leverde een prachtige foto op! Moreno Tak reed ook top tien en werd zevende. Bas van Leijsen kwam als zestiende over de meet! Prima dus gereden door deze jonge talenten van onze club.

Flevo Tour

Zaterdag 12 mei stond de klassieker Flevotour 2018 op de kalender voor de nieuwelingen. De wedstrijd ging om 10.15 uur van start vanuit het zonnige Kampen. De volgende renners vanuit de WV De Jonge Renner waren geselecteerd voor deze klassieker: Robin van Oirschot, Sven Mulder, Roan Konings, Bas van Leijsen, Bart Rutten en Henryc van Dongen.

Normaal gesproken speelt de wind een grote rol van betekenis in deze klassieker door de polders van Flevoland, maar vandaag was het nagenoeg windstil waardoor het peloton vrij lang bij elkaar bleef. Helaas was er in het begin van de wedstrijd toch een valpartij waardoor Bart en Bas achterop raakten. Bart kon gelukkig achter de auto terugkomen in het peloton, maar Bas kon het gat helaas niet dichten en moest de wedstrijd verlaten.
Helaas hebben wij de slag gemist toen de definitieve kopgroep van negen man weg reed uit het peloton. Robin finiste als 19e net voor een groepje achter de kopgroep. De overige renners finiste in het peloton. Roan 33e, Sven 42e, Henryc 55e en Bart 77e.

Voor Henryc was het een speciale dag, want voor hem was dit zijn eerste klassieker. Hieronder een persoonlijk verslag van Henryc over zijn debuut.

De Flevo Tour werd mijn allereerste klassieker en er was mij verteld dat een klassieker toch weer net iets anders is dan een criterium. Dat merkte ik al toen we met ongeveer 150 man aan de start stonden. Gelukkig lootte ik redelijk goed. Er stonden drie rijen voor mij en na het startschot wist ik tijdens de neutralisatie al twee van die drie rijen voorbij te manoeuvreren met als resultaat dat ik redelijk ver voorin het peloton kon beginnen aan mijn eerste klassieker. Veel renners probeerden weg te rijden, maar er waren heel veel renners die mee wilden zitten. Daardoor kwam er heel lang niemand weg. Uiteindelijk wisten er toch negen renners te ontsnappen en toen Wouter van de Weerdhof er bij kwam, wisten we dat het moeilijk ging worden om deze kopgroep nog terug te pakken.

Voor mij was het belangrijk om voorin het peloton te blijven en niet te ver naar achteren te zakken. Het ging me eigenlijk vrij goed af. Ik kon goed bij houden en opschuiven ging ook aardig goed, waardoor ik de hele tijd zo’n beetje bij de eerste dertig van het peloton kon koersen. Af en toe zei Robin me dat ik goed bezig was en dat ik misschien nog een beetje kon opschuiven om veilig te zitten voor de valpartijen. Gelukkig viel het, voor zo ver ik heb meegekregen, mee met valpartijen. Alleen in de laatste 15/10 kilometer waren er een aantal valpartijen. Eén daarvan was net na een bocht en vlak voor me, maar ik heb al geleerd dat je zo min mogelijk moet remmen en vooral moet sturen. Dat ging goed, want ik kon door de berm om de valpartij heen, maar daarna werd het juist op een lint getrokken. Er ontsnapte geloof ik nog een groepje van zeven man. En na een paar kilometer op een lint te hebben gereden kwam er weer een heel klein beetje rust, maar niet voor lang want we naderden de finish al en er probeerde nog verschillende renners weg te springen, ook van ons, maar tevergeefs helaas. Toen draaiden we het crossbaantje op en toen ik op die helling van ongeveer 500 meter volle bak probeerde alles er uit te persen wat ik nog had, finishte ik als 55e. Ik had zelf eigenlijk niet verwacht dat ik het kon bij houden en dat ik deze klassieker zou finishen, maar ik heb hem toch uitgereden en ik ben ook zeker tevreden met het resultaat. Ik ben heel blij dat ik een klassieker heb mogen rijden. Deze Flevotour was voor mij een mooie ervaring. Het was fijn om met Robin van Oirschot, Sven Mulder, Roan Konings, Bas van Leijsen, en Bart Rutten te mogen rijden. Ik heb er weer veel van geleerd!

Volledige uitslag staat hier!