Afgelopen weekend hebben de junioren de 69e Acht van Bladel gereden in en rondom Bladel. Aan de start stonden: Luca van de Boom, Mauro Spapen, Sven Hassert, Hidde van Veenendaal en Ryan Kamp.

Op vrijdagavond 18:00uur ging de eerste etappe van start onder zeer zomerse temperaturen richting de 30 graden. Al vrij snel in koers na zo’n 15 km ontstaat er een kopgroep van 10 renners met Ryan Kamp en niet veel later weet Hidde van Veenendaal de oversteek met nog andere renners te maken tot een kopgroep van 16 in totaal. De samenwerking is bijzonder goed te noemen en al vrij snel krijgen de leiders een voorsprong van 1’40 op het peloton. Als plots de voorsprong met een minuut terugzakt is de samenwerking in de kopgroep voor het meeste wel weg.

Daarop besluit Hidde op zo’n 13 km voor de finish alleen weg te rijden en begint zijn kilometers lange solo. De rest van de kopgroep probeert hem nog terug te halen, maar ze slagen er niet in en komen net te laat. Hidde weet op fantastische wijze de 1e etappe te winnen. Waarmee hij ook meteen alle leiderstruien pakt.

Op zaterdag staat de 2e etappe op het programma over 120 km. Voor onze ploeg is het zaak de gele leiderstrui van Hidde te verdedigen, vanuit een aanvallende manier van koersen. Luca van de Boom zit daarom al vrij snel in een kopgroep met twee anderen om zo de andere ploegen aan het werk te krijgen. Dit lukt, omdat ze vlak voor de tussensprint waar tevens bonificatieseconden liggen, worden teruggegrepen. Hierdoor kan Ryan de sprint aantrekken zodat Hidde drie boni seconden pakt en hijzelf nog derde wordt. Kort hierna weet Mauro Spapen in een kopgroep van vier te belanden en pakt hij bij de 2e tussenprint de bonificatieseconden weg door als eerste te passeren.

Daarna komt Huub Deelstra van de Peddelaars alleen aan de leiding te rijden en er ontstaat achter hem een achtervolgende groep van elf man, met hierbij Mauro en Hidde. In het grootste gedeelte van het peloton slaat de warmte toe en valt het volledig stil, waarop Luca en Ryan in nog een achtervolgende groep van zeven terecht komen op de groep van elf. De samenwerking bij de elf achtervolgers op Huub Deelstra is niet voldoende om dichterbij te komen en daarom zal hij ook de etappe weten te winnen met een knappe solo. Achter hem weet Hidde nog uit de groep weg te rijden en zo nog vijf extra seconden te pakken plus de bonificatie seconden aan de finish. Om het feestje compleet te maken sprint Mauro nog naar de derde plek. Ryan wordt 14e en Luca 17e in het achtervolgende groepje. Sven finisht in het peloton.

Op zondag staat er een vol programma op het menu met in de ochtend een etappe van 96 km en in de middag een individuele tijdrit van 8,8 km. Kort na de start zit Mauro meteen mee met een groep van vier renners, maar helaas krijgen ze niet veel ruimte. Daarna blijft het wat onrustig en wordt Hidde van vele kanten bestookt met aanvallen. Er ontstaat een kopgroep van twaalf met Ryan, maar ook de nummers 3, 5 en 6 van het klassement. En deze groep ziet zijn kans schoon om de trui van Hidde over te nemen en dus is de samenwerking optimaal en gaat de voorsprong heel snel richting de 1’40. Op kop van het peloton is het daarna ook snel De Jonge Renner die het gat probeert te dichten.

Totdat de nummer twee van het klassement Enzo Leijnse ook de handen ineen slaat samen met Hidde en ze een offensief beginnen, hiermee krijgen ze een achtervolgende groep van zeventien bijeen. Die na lang samenwerken bij de twaalf leiders weten aan te sluiten. Na het aansluiten weet Ryan direct opnieuw met drie anderen weg te rijden en zij krijgen de ruimte, mede door een optimale samenwerking. En dus kunnen zij sprinten voor de overwinning, helaas krijgt Ryan kramp in de sprint en wordt hij vierde. Hidde wordt vijftiende en zal daarom als leider gaan vertrekken in de afsluitende tijdrit. Ryan weet op te schuiven naar de zesde plek in het algemeen klassement.

In de tijdrit zal Hidde 20 seconden moeten verdedigen tegen de betere tijdrijder Enzo Leijnse van WTC de Amstel. De tijdrit is een parcours over 8,8 km met aan het begin vele lange rechte stukken met op het einde een wel degelijk technisch gedeelte met vele bochten. Het lukt Hidde niet om Enzo Leijnse voor te blijven en komt zeven seconden tekort voor de eindoverwinning. Ryan finisht de tijdrit als 13e en Hidde als 15e.

In het algemeen klassement eindigen onze mannen: Hidde 2e, Ryan 7e, Mauro 15e, Luca 30e en Sven 37e.

Als WV De Jonge Renner kunnen we terugkijken op een heel geslaagd weekend met in alle etappes onze kortst eindigde renner binnen de top vier, een etappe overwinning, tweede in het eindklassement en renners die voor elkaar durven te werken met als één gezamenlijk doel!