Bij het WK tijdrijden in Innsbruck voor junioren behaalde onze junior Manuel Michielsen een zesde plaats deze week. Vooral een zeer sterk tweede deel van zijn tijdrit, waarbij hij de Italiaan Manfredi snoeihard voorbij snelde, zorgde voor deze zeer knappe uitslag. Hij mocht zelfs een tijdje als leider in de tussenstand in de “hotseat” plaatsnemen. Dat is natuurlijk prachtig om mee te maken op het hoogste podium van het mondiale wielrennen in zijn leeftijdsklasse. Daarom werd het tijd om Manuel eens wat vragen te stellen over zijn prestatie in Tirol!

Foto: Twitter-account Sporza.

Van harte Manuel met je 6e plaats op het WK tijdrijden in Innsbruck. Hoe heb je je prestatie beleefd die dag ?

Ik heb er ontzettend van genoten! Een 6e plek tegen de 71 beste renners van de wereld had ik nooit verwacht en vooral niet waar ik vandaan kwam. Deze winter kreeg ik de ziekte van pfeiffer waar ik nog steeds niet 100% van hersteld ben. De prachtige omgeving daar in Innsbruck, de prachtige wielersfeer van het WK en de schreeuwende mensen die je aanmoedigen langs de kant zal ik nooit meer vergeten.

Wat kwam er op je af na de race?

Direct na de race had ik al snel in de gaten dat ik goed gereden had. Ik kreeg direct na het tussenpunt te horen dat ik heel goed en sterk reed, dus toen dacht ik al dat ik een goede tijd zou hebben, vooral toen ik zag dat ik mijn voorganger aan het inhalen was ging er nog en tandje bij. Ik heb volle bak gereden en grenzen verlegd tot de finish waar ik echt even op de grond moest liggen. Toen ik op de “hotseat” zat en even later naar de 2e plek moest op slechts 9 seconden van de sterke Belg Ilan van Wilder, die 2e werd op het EK, wist ik dat ik een sterke tijdrit gereden had.

Je hebt de landelijke tijdritcompetitie gereden en gewonnen. Hoe is je verdere voorbereiding verlopen? Hoe heb je dat gedaan? Heb je een speciale trainer die je helpt in de voorbereidingen?

Ik heb erg veel aan mijn houding gewerkt, hoewel dat er tijdens de tijdrit nog steeds uitzag als Mollema. Terwijl ik toch een paar keer een uur voor de spiegel aan mijn houding heb gewerkt, maar misschien moet ik meer mijn rompspieren trainen of is dit gewoon mijn stijl. We gaan er komende winter in ieder geval hard aan werken! Zonder mijn trainer Daan Meijers had ik nooit op het WK gestaan. Hij heeft mij perfect geholpen met de trainingen en tips gegeven over eten, trainingen, slapen en noem het allemaal maar op.

Was je al ruim van te voren in Oostenrijk om het parcours te verkennen? Al eerder daar geweest ook met de nationale selectie?

Op de vrijdag voor het WK vertrok ik met nog twee andere renners richting het WK parcours met onderweg een overnachting in Ülm. Vervolgens kwamen we op zaterdag vroeg in Innsbruck aan. Daarna heb ik nog ruim drie dagen gehad om het parcours te verkennen en de tactiek te bespreken.

Je bent met de nationale selectie op pad. Leer je dan veel van de andere renners? Van de profs? Heb je nog tips van bijvoorbeeld Tom Dumoulin gehad?

Het was erg gaaf om met de profs in hetzelfde hotel te zitten, waar je ze normaal op tv ziet, zit je nu samen met hen aan de eettafel en wissel je zo nu en dan wat woorden. Verder kijk je natuurlijk wel even stiekem naar wat er op hun bord ligt tijdens het eten 😉

Wat zijn je ambities voor 2019?

Mijn ambities voor 2019 zijn om in het peloton rijden helemaal top te gaan ontwikkelen, als dat zover is, weet ik zeker dat ik al erg ver kan komen. Ik weet nog niet wat ik kan verwachten bij de beloftes, al hoor ik veel verhalen dat het een grote bijzondere stap is, maar ondanks dat, wil ik niet wegvallen en niet niet opvallen. Ik wil ook bij de beloftes mezelf kunnen tonen en in het heetst van de strijd meekomen en laten zien dat ik er nog altijd ben.

Wat is je droom in het wielrennen?

Mijn droom in het wielrennen is om uiteindelijk beroepsrenner te worden. Na dit WK weet ik zeker dat ik het wil! Het is allemaal zo’n gave ervaring met al die mensen die je leert kennen en hoe gezellig het ook is. Door dit WK ben ik zo gemotiveerd dat ik er ook een volle 101% voor wil gaan en er alles voor over wil hebben!

Mooie woorden van Manuel en we blijven hem uiteraard volgen naar zijn persoonlijk top. Op naar meer mooie topprestaties!