Twee van onze renners die normaal de kleuren van Team LottoNL-Jumbo- De Jonge Renner verdedigen, trokken het koersshirt van Global Cycling aan en gingen het wieleravontuur aan in verre oorden. Hieronder een verslag van Lars Akkermans en een kort stukje van Martijn Dijkstra en een aantal mooie foto’s.

Lars Akkermans in de Grand Prix Chantal Biya te Kameroen

Grand Prix Chantal Biya 2018, na de Zibans eerder dit jaar, mijn 2e etappekoers voor de UCI-Africa Tour en tevens het sluitstuk van mijn wegseizoen. Erg uitgekeken naar deze week zowel op sportief als cultureel vlak en dat bleek niet voor niets!

Met de ploegenvoorstelling werd al duidelijk dat Afrika Afrika niet is zonder langdurig wachten en toespraken van diverse genodigden. Na diverse optredens werden uiteindelijk alle ploegen voorgesteld en werden we teruggebracht naar het hotel 4 km verderop. Dit bleek echter een leuke uitdaging in de ‘avond’spits van Douala. Na liefst twee uur kwamen we uiteindelijk in het hotel aan.

Op woensdag was een glooiende omloop van 9,2 km met een lastige aankomst het decor van de 92km lange openingsrit in Douala. Uiteindelijk liep deze rit uit op een massale aankomst, waarin ik naar een 10e plek kon sprinten. Hierna stond een 240km lange transfer naar Yaounde op de planning, die de nodige tijd in beslag zou nemen.

Voor de 2e rit stond een rit van 153km van Yaounde naar Nango Eboko op ons te wachten. Goed 30 minuten voor de start bleek echter dat ik na de eerste rit de witte trui bemachtigd had wat natuurlijk een mooie opsteker was. Na 20km werd deze rit echter stilgelegd nadat de volgwagens achter waren gebleven door een chaotische passage aan ’tolpoortjes’. In de laatste 30km van de etappe brak de koers los en kwamen we voorop met een groep van 27 renners. Deze brak echter de laatste kilometers in diverse groepjes uit elkaar, waarna ik als 23e op 23 seconden binnen kwam. ploegmaatjes Florian en Koos eindigden sterk als 2e en 4e in deze rit.

In de nacht na deze rit, helaas niet goed geworden en flauwgevallen, na wat getwijfeld te hebben, toch maar gestart in de 3e rit over 151km van Yaounde naar Ebolowa. Gelukkig voor mij werd deze rit een echte wandeletappe achter twee koplopers aan en kon ik tot 4km voor de aankomst aan de groep blijven hangen. Helaas werd door deze dag een goede klassering in het klassement een onmogelijke opgave.

Voor aanvang van rit 4 over 130km tussen Zoetele en Meyomessala moest een 110km lange verplaatsing gemaakt worden. In konvooi werd s’-ochtends vroeg vertrokken en zo’n 40km voor Zoetele ging het faliekant mis! Het busje met de renners van Burkina Faso, Rwanda en Ivoorkust ging achter ons met harde snelheid meerdere malen over de kop in een scherpe bocht. Meteen werd er langs alle kanten hulp geboden en werden er een tiental renners naar het ziekenhuis afgevoerd. Wonder boven wonder bleek later dat zo goed als alle renners er vanaf gekomen zijn met enkele snijwonden. Na overleg met renners, begeleiding, organisatie en de UCI-commissaris werd er besloten om de rit te neutraliseren en enkel de laatste 50km af te leggen achter de auto.

De 5e en laatste rit bracht ons over 170km van Sangmelima terug naar Yaounde. Alle klassementen waren nog onbeslist dus moest er wat geprobeerd worden. Na een actieve beginfase reed er vier man weg met Daniel er bij. Tijdens deze beginfase hadden we gezien dat een aantal ploeggenoten van de leider het lastig hadden en daarom hebben we toen geprobeerd met wat aanvallen deze mannen over boord te gooien, wat uiteindelijk slaagde. Hierdoor moest de leider zelf ook mee gaan rijden waardoor we hoopten hem te kunnen laten breken. In de finale bleek echter dat hij, ondanks dit, sterk genoeg was om de winst binnen te slepen. Koos werd na een valpartij in de laatste 10km nog mooi 4e en Tom 8e. Ook in het klassement pakten zij plek 5 en 8. Ondanks mijn eigen gemengde resultaten heb ik een tevreden gevoel over de laatste trip dit jaar. Op naar meer Global avonturen in 2019!

Martijn Dijkstra in de Tour of Vietnam

Martijn Dijkstra reed de Tour of Vietnam met een aantal andere Nederlandse renners. Zij kwamen daar uit namens Global Cycling. Terwijl de ploegmaat van Martijn, David van Eerd het eindklassement won, werd hij zelf negende in het eindklassement. Hieronder een aantal foto’s van de trip van Martijn.