Zaterdag 29 september zijn in Dronten de Nederlandse Clubkampioenschappen verreden. Een dag vol met ploegentijdritten waarbij vrijwel alle clubs van Nederland aan meedoen. Ook wij waren erbij met onze jeugdrenners (D-categorie), vrouwen (C-categorie), nieuwelingen/junioren (B-categorie) en de Elite/Beloften (A-categorie).

De Elite/Beloften kwamen in actie met Taco van der Hoorn, Martijn Tusveld, Daan Olivier, Robbert de Greef, Timo Roosen en Wout van Elzakker. De ploeg met louter sterke namen knalde naar een derde plaats. In de B-categorie met Hidde van Veenendaal, Wessel Verschueren, Manuel Michielsen en Lars Hohmann werd ook een derde plaats behaald en de vrouwen met Berdine Bakker, Ingrid van den Wijngaard, Tessa van der Velden en Dèvon Kuijstermans eindigden als elfde. Hoe de jeugdrenners het deden, staat hieronder.

In het algemene clubkampioenschap leverden de resultaten van de teams een tweede plaats op. Een meer dan prima resultaat dus en prachtig dat er vier teams in actie kwamen!
Ook bijzonder om te vermelden, zijn de bloemen die werden uitgereikt aan Wim van Dongen. Hij was namelijk de afgelopen 50 jaar telkens bij het NCK aanwezig. Hoe bijzonder is dat!

Jeugd De Jonge Renner rijdt Nederlands Kampioenschap ploegentijdrit.

Op zaterdag 29 september vonden de Nederlandse kampioenschappen ploegentijdrit voor clubteams plaats in Dronten. De jeugd van De Jonge Renner (renners t/m 14 jaar) had zich goed voorbereidt onder leiding van Noortje de Kort, Bram de Kort en Daan Meijers.

De ploegentijdrit is een discipline die voor de oudste jeugd 1x per jaar plaatsvindt. De trainers hadden 5 namen voorgedragen voor de ploeg. Jari Prins, Rowan van Oord, Tim van Leijsen, Yorick Brethouwer en Hidde Swart. Vijf trainingen gingen de basis vormen voor de wedstrijd en zouden duidelijk maken welke vier renners de wedstrijd zouden rijden en wie reserve zou zijn. De eerste training in de polders verliep goed. De basis werd uitgelegd door Noortje, terwijl tijdens het rijden Bram de aanwijzingen gaf. De tweede training werd al scherper. Sneller aflossen, waar los je af en waar niet. Een hele goede training tot het einde, waar Tim helaas viel en Jari hem niet kon ontwijken. De schade… Tim een lichte hersenschuddiing en Jari wat schaafwonden. Van een hersenschudding moet je herstellen. De ploeg was dus bekend. Jari, Rowan, Yorick en Hidde zouden de strijd aan gaan met de andere ploegen uit Nederland. Nog drie trainingen waarin de puntjes op de i werden gezet. Wie start en wat is de volgorde. De trainingen verliepen goed, het team werd ook echt een team. Op een vrije dinsdagavond gingen ze samen fietsen.

De dag van de wedstrijd. Niet alleen deze jonge mannen kwamen uit voor De Jonge Renner, maar ook de dames, de senioren en de junioren. Om 11 uur moesten ze aanwezig zijn. Vier stoelen stonden al klaar en werden ontvangen door Ceciel van Dongen. De  grote motor van de dag. Ze stelde de jongens op hun gemak, nam het draaiboek door. Van 11 uur tot 13.34 de start stond alles vast. Even wat eten, de fietsen worden al vast even nagekeken en bijgesteld door de mensen die er verstand van hebben. De ronde verkennen met Noortje, natuurlijk heel belangrijk, welke bocht ga je hoe in. Nog even tijd om te zitten. Daan knipt de startnummers bij en speld ze op. De fietsen worden op de Tacx gezet, zodat ze kunnen warmrijden……. Nog een half uur voor de start. De spanning begint op te lopen, nog maar eens naar de toiliet. Met nog vijftien minuten te gaan, gaan de renners naar de start. Materiaalcontrole, alles ok.

De start van een verhoging met aankondiging van de renners, een motor vooruit, een volgauto waar het reservemateriaal aanwezig is, en Noortje die ze via de speaker op de auto de aanwijzingen kan geven. De start van de mannen is goed. Niet als een gek wegrijden in de bochten van de start. Daarna slaat het enthousiasme toch toe. Overnames soms net iets te hard, soms iets te lang…. Is ook lastig om te schakelen in een individuele sport naar een teamgedachte, iedereen wil zich bewijzen. Daar ging het misschien een klein beetje fout, maar jongens van veertien die over 10 kilometer bijna 40 km per uur gemiddeld rijden, rijden hard. Ze gaan op sommige stukken tegen de 50 km per uur. Uiteindelijk komen de mannen als veertiende over de finish. De mannen waren niet tevreden, maar een dag later keken zij terug op een ervaring die weinig sporters meemaken.

’s Avonds als team was het nog gezellig. Eten met renners, begeleiding en ouders. De renners bij elkaar, praten over wielrennen. Dat is wat die mannen gelukkig maakt. Een mooie dag voor Jari, Rowan en Yorick die nu de jeugd gaan verlaten. Hidde is nog een jaar jonger, mag nog een jaartje in de jeugd blijven en kan volgend jaar het team vertellen wat een mooie dag dit kan zijn.