Van 3 tot en met 5 Mei is een delegatie van de nieuwelingen actief geweest in Tsjechië tijdens Zavod Miru Nejmladsich.

Op het menu stonden vijf etappes rondom het plaatsje Jevicko met een zeer sterk startveld. Maar liefst 191 renners uit verschillende Europese landen, waarbij een aantal nationale selecties en renners van de Peter Sagan & Roman Kreuziger cycling academy.

Sven Mulder, Jeremy Melis, Bart Rutten, Yorick Brethouwer, Moreno Tak en Jari Prins vertegenwoordigden de kleuren van De Jonge Renner. Ze werden begeleid door ploegleiders Aäron Wintermans en Dimitri Prins en daarnaast was Anton Tak aanwezig voor de broodnodige herstelmassages.

De renners kwamen gedurende de week druppelsgewijs in Tsjechië aan en het werd ze al snel duidelijk dat dit een zwaar weekendje zou gaan worden met geen meter vlakke koers.

Dag 1: in de ochtend stond er een proloog van 1650m op het programma en in de middag een klimetappe van 75km. Yorick en Jari hadden tijdens de proloog pech dat ze vroeg moesten starten, want de regen viel gestaag naar beneden. Het parkoers was nat met start en finish op kasseien en dus erg gevaarlijk. Gelukkig begon later de zon te schijnen en kwam iedereen zonder kleerscheuren aan de finish: Sven (39), Moreno (43), Jeremy (44), Jari (72), Bart (124) en Yorick (154).

’s Middags een klimetappe van 75km waarbij Bart al na 5km op de grond lag bij een grote valpartij. Helaas had hij ook nog lek waardoor hij in achtervolging moest op het op hol geslagen peloton. Het ging erg hard en er ontstonden al snel verschillende breuken in het peloton waarbij Sven zich mooi vooraan wist te handhaven. De andere Jonge Renners merkten dat het niveau van de deelnemers dit jaar erg hoog was en zaten in de verschillende groepjes achter de kop van de wedstrijd. Sven (40), Moreno (80), Jeremy (110), Jari (112), Yorick (154) en Bart (164).

Dag 2: in de ochtend een klimcriterium 22km van 5 rondes met iedere ronde een pittige beklimming. De gaskraan ging vanaf de start vol open (deze etappe gem. 40km/u) waarbij er wederom verschillende groepjes achter de kop van de wedstrijd ontstonden. In de pelotonsprint werd Sven 24e en Jari 35e. Daarachter Moreno (106), Jeremy (127), Bart (131) en Yorick (150).

In de middag de koninginnenetappe van 88km alleen maar op en af met 6 beklimmingen waarvan de laatste op 70km met een stukje van 16-18%. De start van deze loodzware etappe was lekker in de zon maar een wandeletappe werd het allerminst (gem. 39 km/u). De 175 overgebleven renners bleken niet afgeschrikt door het profiel of de lengte van de etappe want men knalden weg alsof het een criterium van 30km was.

Moreno had darmproblemen en moest helaas al snel opgeven. Het ging vanaf de start meteen 7km bergop en dan merk je het meteen als je niet in orde bent. Na 30km sloeg het weer om….. Eerst druppeltjes en daarna steeds slechter en slechter totdat het met bakken naar beneden kwam. De temperatuur schoot omlaag naar 0-5 graden. Yorick, Bart en Jeremy moesten, net als heel veel andere renners, lossen in de veldslag die ontstond. Overal lossende en onderkoelde renners. Op de loodzware laatste klim reden Jari en Sven heel knap vooraan en streden voor plek 10 tot 30. Aan de finish kwamen alle renners in de stromende regen bijna onherkenbaar binnen. Jari sprintte in zijn groep knap naar een 15e plaats en Sven zat kort achter hem op plek 20. Bart en Yorick volgden later maar…. waar was Jeremy? In de stromende regen hebben we gewacht tot de bezemwagen langs kwam maar helaas geen Jeremy. De organisatie wist ook niet waar hij kon zijn, dus werd er met twee auto’s gezocht langs de route maar Jeremy was nergens te bekennen. Na een half uur hoorden we dat z’n fiets in een hotel stond. Daar aangekomen bleek hij zwaar onderkoeld en zwalkend verkeerd was gereden, omdat een verkeersregelaar zijn post had verlaten. In het hotel is Jeremy verzorgd en op temperatuur gekomen. Daarna hebben we hem in ons hostel onder de douche gezet en na het eten knapte hij gelukkig al weer snel helemaal op.

Deze dag zijn 26 renners officieel niet gefinisht maar veel meer renners zijn halverwege uit koers genomen. Deze renners mochten de dag erop gelukkig allemaal nog wel starten. Het was een heroïsche etappe, die de renners niet snel zullen vergeten!

Dag 3: het menu van de dag: Zeer geaccidenteerde tijdrit van 15,5 km. Voor Moreno en Jeremy was het niet verstandig om te starten dus nog vier Jonge Renners moesten vandaag aan de bak. Bart Rutten stond als eerste aan de start op het geaccidenteerde terrein. Hij merkte dat de wind vrij spel had en dat het toch nog een erg zwaar staartje van deze driedaagse werd. Yorick reed als 2e Jonge Renner een strakke tijdrit en herstelde goed van het slagveld van gisteren. Jari had gisteren een topdag en reed vandaag ook nog eens goede tijdrit. Sven stond in de top van het klassement en reed letterlijk en figuurlijk tussen de “grote mannen”.

Deze groep nieuwelingen hebben 3 dagen gestreden en veel geleerd tussen nationale selecties en de top uit verschillende Europese landen. Alle etappes waren zeer zwaar en selectief. Deze zes kanjers mogen trots op zichzelf zijn!

Eindklassement: Sven 23e, Jari 59e, Yorick 140e en Bart 145e.