Afgelopen weekend hebben onze junioren deelgenomen aan de Internationale Junioren Driedaagse van Axel. Ploegleider Maikel Bos had de volgende renners geselecteerd: Lars Hohmann, Jaap Roelen, Hidde van Veenendaal, Gianni Pavone en Ward de Schepper. Toon Raaijmaekers was als mecanicien mee en zorgde dit weekend ervoor dat de fietsen in orde waren.

Op vrijdagmiddag om 17:00 was de start van de eerste etappe over zo’n 100km met start en finish in Axel. Kort na de start was er massale valpartij, waarna de koers opnieuw werd geneutraliseerd, hier waren geen DJR-mannen bij betrokken. Na een minuut of 20 werd er opnieuw gestart en lag het tempo lang heel hoog in het peloton, de deur stond vooral achteraan open. Er waren veel ontsnappingen tot er een kopgroep van 6 renners kwam die pas echt een serieuze voorsprong kregen op het peloton van een minuut. Snel werd duidelijk dat de winnaar uit die groep ging komen, hier zaten wij niet bij. De kopgroep splitste op de laatste kasseistrook en de Amerikaan Quinn Simmons en Magnus Sheffield gingen strijden voor de eerste gele trui. Quinn Simons won de eerste etappe. Op de laatste kasseistrook maakte zich nog een groep met Hidde van Veenendaal zich los van het peloton en finishten nog kort achter de andere 4 renners van de eerdere kopgroep. Hidde werd 11e en de overige mannen finishten in het peloton.

Hidde op het podium (Foto: Joeri de Coninck).

Op zaterdag dag 2 stond er in de ochtend een tijdrit over 12km op het programma en in de middag een etappe over 80km. In de ochtend regende het in Axel waardoor de eerste mannen die moesten starten van DJR Ward, Gianni en Jaap in de regen en met nat wegdek moesten rijden. De mannen naar hun eigen vermogen een prima tijdrit gereden. Lars en Hidde hadden wat meer geluk en reden grotendeels op een droog wegdek hun tijdrit en met resultaat. Op het moment dat Lars reed had hij op het tussenpunt de snelste tijd en bij de finish de 3e tijd, maar na hem moesten nog zo’n 40 renners rijden. Hidde reed een hele sterke tijdrit en was toen hij finishte de snelste aan de meet, tot groot ongeloof van hemzelf. Maar er moesten nog 9 renners finishen, waaronder de Amerikaan Quinn Simmons de geletruidrager. Deze ging op 4 km voor de finish onderuit, maar won toch de tijdrit met 12s voor Hidde. Lars werd uiteindelijk 9e, met 2 man in de top 10 prima resultaten.  Alle uitslagen tijdrit: Hidde 2, Lars 9, Jaap 57, Gianni, 67 en Ward 108.

Gianni Pavone (Foto: Joeri de Coninck)

In de middag etappe stond ook vooral de deur aan de achterkant open en gebeurde er qua koersverloop niet veel bijzonders. Waardoor het uitdraaide op een massasprint en daardoor waren er geen verschuivingen in het klassement. In de massasprint was Lars de korst geklasseerde renner met plek 11.

Op zondag stond de laatste etappe op het programma met start en finish in Velzeke. Een ronde van 33km moest 3 maal worden afgelegd met onder meer de Valkenberg, Leberg, Langendries en de Paddestraat een lastig maar eerlijk parcours wat de renners moesten afleggen. Vanuit het vertrek lag het tempo hoog en ontstond er een kleine kopgroep die zo’n 1,5 ronde standhield. De ploeg van de leider Team USA controleerde het peloton en sloten voor de 2e keer Paddestraat aan, waarna de leider Quinn Simmons zelf besloot aan te vallen en reed solo weg. Hidde probeerde nog om erbij te komen maar bleef hangen op 15 seconden, waarna de achterstand langzaam opliep.

Hidde van Veenendaal tweede in slotrit (Foto: Joeri de Coninck)

Achter Hidde ontstond een groepje van 5 renners maar die konden het gat niet dichtkrijgen. In de laatste 5km wist Lars Hohmann nog de oversteek te maken van het peloton naar de achtervolgende groep en kwam net voor de Paddestraat nog aansluiten. De geletruidrager kwam solo aan 46 seconden voor Hidde die heel knap 2e werd. Lars Hohmann maakte het feestje compleet door de sprint van de achtervolgende groep te winnen en pakte zo de 3e plek.

Lars Hohmann derde in slotrit (Foto: Joeri de Coninck)

Jaap Roelen wist de wedstrijd ook uit te rijden in het peloton en finishte als 55e. Voor Ward en Gianni bleek het parcours te zwaar te zijn en haalden de finish niet.
Het eindresultaat is dat de mannen van de junioren kunnen terugkijken op een heel mooi weekend met goede resultaten en opgedane ervaring. Verbeter en leerpunten zijn er altijd en deze nemen ze mee richting de volgende koersen.

De resultaten op een rijtje:
Tijdrit: 2e en 9e.
Etappe 4: 2e en 3e
Ploegenklassement: 1. Team USA 2. ZEROgas De Jonge Renner 3. Willebrord Wil Vooruit
Algemeen Klassement: 1. Quinn Simmons 2. Hidde van Veenendaal 3. Hannes Wilksch 4 Michael Garrison 5 Lars Hohmann