Helaas is er op dit moment geen koers, omdat de wereld eerst het coronavirus moet lossen uit het peloton. Er is dan ook helemaal geen wielernieuws te melden op onze website. Daarom is het leuk om mensen binnen WV De Jonge Renner eens beter te leren kennen. Allereerst de ploegleider van ons Elite/Beloften-team Van Uitert-De Jonge Renner: Jo Bouwens! Lees hieronder het verslag van het gesprek met Jo.

Jo, je zit al een aantal jaren bij De Jonge Renner (DJR) als ploegleider bij het Elite/Beloften team. Stel je eens voor aan de mensen die je nog niet goed kennen.
Mijn naam is Jo Bouwens. Ik ben 61 jaar en woon in het Limburgse Beek. In het dagelijkse leven ben ik Account Manager bij Smilde Bakery.

Hoe en wanneer ben je als Limburger bij DJR in het Brabantse Oosterhout terecht gekomen?
Ik ben via mijn zoon Ralph bij DJR gekomen. Ralph wilde een beter programma rijden dan de Limburgse clubs konden bieden. Op dat moment was ik ploegleider  van de Elite bij TWC de Maaslandster. Omdat Ralph nog geen rijbewijs had, ben ik toen gestopt als ploegleider bij TWC de Maaslandster en ging ik iedere week met Ralph naar Oosterhout. Ik mocht de trainingen van Arthur van Dongen mee volgen in de ploegleidersauto en daardoor ontstond er al snel een band. Ik werd door Wim Schueler al snel gevraagd als hij geen mecanicien had om daar in te vallen. Maar mecanicien was niet mijn passie, ik wilde weer ploegleider worden. Al snel kwam ik met Ceciel van Dongen in gesprek om het volgende jaar samen de junioren te gaan doen. Na een jaar prima samen gewerkt te hebben met Ceciel zouden we aan het tweede jaar beginnen, maar Arthur werd gevraagd om ploegleider bij de damesploeg van DSB te worden. Ik heb toen aangegeven dat ik graag de selectie wilde gaan doen en dat is toen ook gebeurd. Ceciel is toen ook als teammanager bij de selectie gekomen en samen doen we al 10 jaar de Elite en Beloften.

Heb je zelf ook nog gekoerst en wat was je mooiste succes?
Zelf heb ik van mijn 27e gekoerst bij de Amateurs B en ben op 40 jarige leeftijd gestopt. Ik was een liefhebber, ik vond het geweldig om koersen te rijden en in een sprint bij de eerste twintig te eindigen, dan was ik al tevreden.

Als ploegleider heb je mooie momenten meegemaakt. Wat is je top drie als ploegleider?
In de eerste jaren als ploegleider hadden wij een superteam, want veel renners die eerst continentaal hadden gereden waren gebleven. Toen wonnen we ieder jaar de clubcompetitie zonder veel moeite . Een van de mooiste momenten was dat we op de Kurfürstendam in Berlijn met de Beloften een ploegentijdrit wonnen tussen allemaal continentale teams. Een ander mooi moment was dat we in 2011 het NK Beloften in Dalen zo goed als ploeg hadden gereden, dat zes renners, voordat we de nabespreking hadden, al een telefoontje hadden gehad van de continentale ploegleiders om voor hun ploeg te komen rijden. Wat ik mooi vind is dat we als team werken. Twee jaar geleden in Olympia’s tour misten we in de eerste etappe de slag. Die avond hadden we een pittige nabespreking en afgesproken dat we de dagen daarna in elke ontsnapping zouden zitten en dat is toen ook gebeurd. Daar kan ik blij van worden!

DJR staat bekend als opleider in de wielersport. Hoe ervaar jij dit?
Mijn verhaal bij de vorige vraag geeft aan dat wij ieder jaar renners afleveren bij continentale teams dat is ook ons doel.

Wat is je droom als ploegleider? Of met het team?
Ik zou nog graag eens met DJR een continentaal team willen samenstellen. Onze structuur is nog altijd zoals we toen werkten en ik weet zeker dat we succes zouden hebben.

Het huidige Team Van Uitert- DJR. De fase na Corona: wat zijn je verwachtingen, als de renners weer los mogen? Op wie moeten we letten dit jaar?
Tja, dit is een vervelende tijd voor de renners het ergste is nog de onzekerheid wanneer de wedstrijden weer beginnen. Ik hoop dat we in juli weer kunnen beginnen met de wedstrijden. Maar het allerbelangrijkste is dat we gezond blijven. Ik hoop dat Wim Wittenberg, Bryan Bouwmans, Mathijs de Leng en Wesley Mol een stap kunnen maken naar een continentaal team. Verder blijven we uiteraard renners opleiden en we zullen zien hoe de eerste- en tweedejaars beloften zich blijven ontwikkelen.

Jo en zijn mannen winnen de Clubcompetitie!

DJR heeft veel profrenners voortgebracht. Volg jij deze jongens nog intensief? En wie?
Uiteraard volg ik de renners die ooit in onze ploeg hebben gereden. Er is geen intensief contact, want iedereen is druk met zijn eigen programma. Maar op een NK kom je deze mannen altijd tegen en dat geeft wel kippenvel hoe deze renners dan naar je toe komen. De renners vinden het ook altijd fijn om voor hun club uit te komen op het NCK Dronten, dit is ook altijd een speciale dag.

Tot slot. Wat wil je nog kwijt?
Mijn samenwerking met Ben van den Berg  en Ceciel van Dongen vind ik geweldig! Wij doen ons werk, maar daarnaast hebben altijd veel plezier met elkaar. Dit is echt uniek!

Jo links met rechts op de foto mecanicien Ben van den Berg.