Met Yara Kastelijn en Inge van der Heijden hebben we twee wereldtoppers in ons ledenbestand staan, die reeds mooie internationale titels en wedstrijden wonnen bij de vrouwen in het veldrijden. Maar ook bij de mannen hebben we een groot talent met een lidmaatschap bij WV De Jonge Renner, namelijk Ryan Kamp uit Raamsdonksveer. Ryan zien we echter de laatste jaren niet in het De Jonge Renner tenue rijden. Hij komt namelijk als veldrijder uit voor het Belgische wielerteam van Pauwels Sauzen-Bingoal. Als Beloftenrenner heeft hij zelfs al een contract als beroepswielrenner binnengehaald. Niet onterecht, want Ryan werd afgelopen winter, naast Nederlands kampioen, ook wereldkampioen bij de Beloften. Een ongekende prestatie! Vorig jaar behaalde hij als eerste jaars Belofte ook al de nationale titel, net als bij de junioren en in het shirt van De Jonge Renner bij de nieuwelingen. Met al die topprestaties op zijn erelijst werd het tijd om Ryan eens wat vragen te stellen!

Ryan, wat een winter heb jij achter de rug met een Nederlandse titel in Rucphen en zelfs de wereldtitel bij de Beloften in het Zwitserse Dübendorf! Had jij dit zien aankomen?
Ik had het wel gehoopt, maar verwachten doe je het nooit echt. Ik had wel verwacht om mijn Nederlandse titel in Rucphen te verlengen, omdat ik deze als eerste jaars al had gewonnen.

Nu rijd je rond tijdens je trainingen in de regenboogtrui. Hoe voelt dat?
Het voelt nog steeds wel apart als ik mijn WK-kleding in de kast zie liggen. Het aandoen is vooral speciaal, als je eenmaal aan het fietsen bent, heb je niet echt door dat je de regenboogtrui aan hebt.

In de krant las ik eens dat je een favoriete winkelruit in de regio hebt om jezelf te bewonderen in de mooiste wielertrui ter wereld. Klopt dat?
Als ik een “rondje Den Hout” doe vanuit Raamsdonksveer om los te rijden, dan kun je bij Trommelen Tweewielers inderdaad wel goed zien hoe je op de fiets zit en hoe je trui eruit ziet!

Door je titel sta je inmiddels ook heel hoog (ik meen 14e) op de UCI-ranking van de Elite en Beloften (U23). Je hoort dus bij de veertien beste crossers ter wereld op dit moment. Welke voordelen heeft dat?
Ja ik sta nu 14e op de UCI-ranking, dat betekent, dat als ik bij de Elite een wedstrijd rijdt dat ik bijna altijd zeker ben van een startpositie op de eerste twee rijen. Dat is een enorm voordeel voor de start van de wedstrijd.

Per 1 januari 2020 ben je prof bij Pauwels Sauzen- Bingoal Cyclingteam. Wat veranderde voor je binnen het team?
Eigenlijk veranderd er niks, want bij ons in de ploeg doen we eigenlijk alles samen met de beloften en de profs. ik zou deze zomer eigenlijk wel wat meer wedstrijden gaan rijden, maar dat valt nu allemaal een beetje in het water door de coronacrisis. Wat het materiaal betreft ga ik met hetzelfde materiaal rijden als de profs dat doen.

Los van de ellende rondom het corona virus. Hoe zal “normaal gesproken” je aanloop zijn richting een nieuwe crosswinter?
Ja eigenlijk is het niet veel anders als normaal, wedstrijden rijden op de weg en hard trainen in de zomer. En aan het einde van het seizoen start ik in een aantal criteriums, omdat die wedstrijden het dichtste bij de cross komen om op mijn interval te trainen.

Heb je overigens ambities op de weg of zie je die wedstrijden puur als training?
Uiteindelijk is het een goede training voor de winter, maar ik ben wel iemand die niet graag voor spek en bonen meedoet. Als ik ergens rijdt wil ik wel het beste eruit halen.

Wat zijn je doelstellingen voor komende winter?
Ik hoop natuurlijk mijn titels te verlengen. Dat is lastig, omdat we als Nederlanders steeds sterker worden in de cross. Het wereldkampioenschap is in 2021 in België (Oostende), dus zullen de Belgen daar zeker klaar voor zijn. En in de Elite-crossen is mijn doelstelling om regelmatig een plek in de top 10 te kunnen bemachtigen.

In België maakt  het grote talent Thibau Nijs volgende winter de overstap naar de U23-renners. Vrees je hem?
Of ik vrees voor Thibau Nys? Nee, niet echt. Je ziet eigenlijk dat bijna iedere eerste jaars belofte een lastig seizoen heeft. Dus ook voor hem wordt het aanpassen aankomend seizoen. Waarschijnlijk dat Thibau later in het seizoen wel beter wordt, maar ik ben ook weer een jaar ouder en sterker.

Je hebt een supportersvereniging met supporters die je op de voet volgen op de cross en online. Hoe beleef jij die steun als crosser?
Dat is heel leuk! Jammer genoeg kunnen ze niet overal bij zijn, omdat de wedstrijden vaak ook ver weg zijn. Maar je hebt wel veel supporters die op zichzelf naar de wedstrijden komen en dat is altijd leuk en geeft moraal!

Wat is je droom of wat zijn je dromen voor de komende jaren? Waar wil je staan binnen nu en vijf jaar?
De droom voor de aankomende jaren is om mezelf te ontwikkelen tot een goede Elite en regelmatig te zijn. Over 5 jaar wil ik bij de top 5 van de Elites horen en misschien al een mooie titel op zak hebben.

Wij danken Ryan voor een heel fijn gesprek en wensen hem, ondanks de ellende met het coronavirus, een goede voorbereiding op weer een mooie crosswinter. Wilt u meer weten over de prestaties van Ryan Kamp? Neem dan eens een kijkje op zijn website: www.ryankamp.nl.

Foto’s zijn gemaakt door Marc Bouwens.