Onze junioren reden in Polen de volgende koers:
Mistrzostwa Krajowego Zrzeszenia LSZ juniorów “Zlote Kolo”
XXXVIII Wyscig Kolarski Juiorów – DOBCZYCE 2020

Een hele mond vol! hieronder het verslag!

1e etappe: De eerste etappe was 78 kilometer lang, 1000 hoogtemeters en om 5 uur starten. Het beloofde een mooie koers te worden. De eerste helft bleef het peloton op een enkeling na bij elkaar. De Jonge Renner hield zich goed van voren en reed goed als team. Na 60 km kwam Marijn hard ten val, waardoor bij ons het samenwerken minder ging.

Foto: http://dkpcycling.com/

In de finale reden er daardoor drie man weg waar wij niet bij zaten of op achtervolgden. De van te voren afgesproken sprinttrein verliep ook niet goed, omdat we niet gegroepeerd kwamen, hierdoor sprintte Roan Konings naar een 16e plaats. Daarachter finishte Vik Smulders als 24e, Jaap Roelen werd 31e en Sven Pijnenburg finishte ook in het peloton. Marijn Maas kwam helaas op achterstand binnen door zijn val. Niet de wedstrijd waar we op hoopten, maar de mannen waren gebrand om de komende dagen beter te doen.

Foto: http://dkpcycling.com/

De tijdrit: de volgende ochtend stond er een zware klim tijdrit op het programma van 4 km. Iedereen ging volle bak en dit resulteerde in een mooie 5e plaats voor Jaap Roelen (foto hierboven), een 23e plaats voor Marijn Maas, een 25e plaats voor Vik Smulders, een 37e plaats voor Sven Pijnenburg en een 41e plaats voor Roan Konings. Op naar de volgende etappe.

Foto: http://dkpcycling.com/

2e etappe: De dag ervoor hadden we al de tactiek besproken wat het beste was om te doen in de 2e etappe. Ons plan was om agressief en reactief te koersen. Meerdere keren probeerden er kleine groepjes weg te rijden waar wij als ploeg minimaal altijd één renner van ons bij hadden. Alle aanvallen werden al snel teruggepakt. Marijn probeerde het toen alleen maar kreeg geen steun, dus hij werd ook na een poosje weer ingelopen. Roan wilde graag de tussensprint trui veroveren. Die punten waren te verdienen 5 kilometer voor de finish. En hij pakte daar ook de volle buit!

Foto: http://dkpcycling.com/

Met een uitgedunde groep van ongeveer 40 man reden ze naar de finish toe. Roan werd goed uit de wind gehouden voor de sprint terwijl Jaap een alles of niets poging deed in de laatste kilometer. Zo liepen er bepaalde sprinttreinen in de soep van andere ploegen. Jaap werd 300 meter voor het einde ingelopen, maar Roan behaalde een prima 3e plek plus de tussensprint trui! Een goede etappe voor de ploeg!

Foto: http://dkpcycling.com/

3e etappe: Voor de laatste etappe was er een duidelijk plan. Met Roan de tussensprinttrui veiligstellen en Jaap zo goed mogelijk beschermen richting de laatste beklimmingen van de dag zodat hij zijn move voor het podium zou kunnen maken.

Marijn, Sven en Vik loodsten Roan goed naar de eerste tussensprint waardoor Roan deze kon winnen. Hierna trok Marijn in de aanval met een Est en een Pool, de rest van de ploeg controleerde vanuit het peloton. In deze 25 kilometer durende aanval wist Marijn tevens de “Rafal Majka premie” te pakken. Nadat Marijn werd teruggepakt stelde Roan, dankzij wederom een goede leadout, de zwarte tussensprint trui definitief veilig. Ondertussen werd Jaap goed van voren gehouden door de rest van de ploeg. Met nog een 25 kilometer te gaan trokken enkele hooggeplaatste renners het nog 40 renners tellende peloton (waarin alle vijf de Jonge Renners nog zaten) bergop uit elkaar. Hierna reed de gele trui drager, Madis Mikhels, alleen weg in de afdaling.

Foto: http://dkpcycling.com/

Direct hierna volgde de laatste klim van de dag waar deze Estse klassementsleider met tien seconden voorsprong aan begon. Jaap viel direct vanaf de voet aan en wist op de top Mikhels en een vroeger vluchter te pakken. In de twaalf kilometer resterende kilometers wist Jaap en Mikhels hun medegezant achter te laten en 50 seconden te pakken op de tweede groep. In een sprint bergop wist Jaap vervolgens Mikhels te verschalken en zo de etappezege te pakken. Hiermee klom hij ook naar de tweede plek in het algemeen klassement. Hierachter wisten Marijn, Sven en Vik plaatst 21, 22 en 25 te bemachtigen. Zeer sterke prestaties na al het werk wat zij deze etappe voor de ploeg hadden gedaan. Roan finishte als 51e. Na de koers mocht hij het podium op om de zwarte tussensprint trui te ontvangen.

Foto: http://dkpcycling.com/