Op 20, 21 en 22 mei werd de alom bekende junioren UCI koers ‘SPIE Internationale Junioren Driedaagse van Axel’ verreden. Namens ons team kwamen Rowan van Oord, Jari Prins, Michiel van Vliet, Niels van Beurden en Hidde Swart aan de start. Voor Niels was dit tevens zijn eerste meerdaagse wedstrijd uit zijn carrière. De wedstrijd bestond uit een tijdrit en 3 ritten in lijn.

Op vrijdag tijdens de eerste etappe in Axel werd er hard gekoerst over kasseien waar ook de strakke wind een rol speelde. Zoals besproken reed iedereen zo goed mogelijk vooraan het peloton om uit de problemen te blijven. Helaas kreeg Rowan al snel af te rekenen met een lekke band waardoor hij op achtervolgen was aangewezen en bijgevolg zijn kansen niet ten volle kon verdedigen. Niels en Rowan eindigden uiteindelijk net achter de eerste groep van 50 renners die voor de overwinning mocht spurten. Hierin zaten met Jari, Michiel en Hidde keurig drie van onze renners vertegenwoordigd.

De 2e etappe op zaterdagochtend was een tijdrit over 12 km in de polder van Westdorpe. Hierin werden Michiel 20e en Jari 27e, waarmee beide jongens een goede uitgangspositie behielden in het algemene klassement. Hidde eindigde 91e, Niels 137e en Rowan 138e.

In de late namiddag stond er nog een pittige etappe in Sluiskil op het programma waarbij meerdere kasseistroken uit de Omloop van de Braakman moesten overwonnen worden. In de finale zag het er lang naar uit dat de kopgroep van 5, met daarbij Michiel, zou standhouden tot aan de finish. Echter besliste de ploeg van titelverdediger Artem Shmidt daar anders over die in de laatste 4 km het gat op de leiders alsnog dicht reed. Uiteindelijk werd ook deze etappe beslecht in een spurt van een omvangrijke groep waarin Hidde en Jari mooi 11e en 18e werden. Ook Michiel en Niels eindigden in dezelfde tijd als de winnaar.

Met Jari en Michiel in de top 20 van het algemene klassement trokken we op zondag met ambitie naar het Belgische Velzeke, waar de met kasseien en hellingen gekruidde koninginnenrit zou afgewerkt worden. Vanaf de start werd er keihard gekoerst, waardoor we uiteindelijk met slechts een 30-tal renners de laatste keer Paddestraat opdraaiden op 2 km van het einde, dit achter de ongenaakbare Henrik Pedersen uit Denemarken. Michiel kwam op plek 13 over de eindmeet, terwijl Jari en Hidde respectievelijk 22e en 24e werden. Niels en Rowan haalden de finish van deze laatste rit helaas niet.

In het algemeen klassement eindigden onze 3 overlevers in dezelfde volgorde op plaatsen 14, 17 en 24, wat resulteerde in een 4e plaats in het ploegenklassement. In een sterk bezet deelnemersveld van 175 renners verdeeld over 35 teams, mogen we spreken van een meer dan geslaagde meerdaagse onder leiding van ploegleider Jan en mekanieker Toon! Ook veel dank aan alle mensen die tijdens deze driedaagse hebben bijgedragen aan de goede organisatie en fijne sfeer.

Tekst geschreven door: Hidde Swart.