Op zaterdag 28 mei trokken we als team naar de Omloop door het Land van Bartje, meetellend voor de Topcompetitie. Een vlakke koers door de polders waar de strakke wind een grote invloed zou hebben. Al snel waren de 120 renners verdeeld over verschillende groepen. In de eerste groep zaten Yorick en Hidde, in groep 2 Rowan en Nauk, terwijl Bodhi in groep 3 terecht kwam. Helaas waren de omstandigheden genadeloos en de benen bij enkele renners niet goed genoeg. Halfweg wedstrijd hadden we nog maar 2 renners in koers. Ook bij Hidde ging het kaarsje na een zware Driedaagse van Axel stilaan uit aan het einde van het tweede koersuur. Yorick hield behoorlijk stand en eindigde uiteindelijk achteraan de groep die voor plek 4 mocht spurten. Een 23e plek was zijn aandeel.

Eén week later trokken we op zondag 5 juni met 3 junioren richting Blaimont, een Waals dorpje nabij de Franse grens waar de provinciale titel voor enkele Waalse provincies op het spel stond. Het hele dorp was naar buiten gekomen voor de eerste editie van deze wedstrijd, wat voor een gemoedelijke en fijne sfeer zorgde. Ondanks dat de hemelsluizen op weg naar Blaimont volledig open stonden, kon de wedstrijd onder vrij goede omstandigheden afgewerkt worden. Michiel trok in de eerste van 5 ronden (van telkens 17 km met een klim van 3 km richting finish) al in de aanval, waarna hij in ronde 2 het gezelschap kreeg van 2 medevluchters. Zo pakte hij alvast de nodige punten voor het bergklassement. In de voorlaatste ronde bleven er vooraan nog amper 12 renners over met daarbij Michiel, Jari én Yorick. Een gunstige situatie om het numeriek overwicht van JEGG – DJR Academy in de finale te proberen uitspelen. Ons team werd voor de start al door enkele mensen omschreven als de ‘sterkste’ ploeg an de start. Jammer genoeg kwam Michiel bij het ingaan van de laatste ronde ongelukkig ten val door een vreemd manoeuvre van een van de andere renners. Hierdoor moest hij van fiets wisselen en kon hij zijn kansen niet meer verdedigen.
In de laatste ronde werd de kopgroep zowel in de afdaling als op de slotklim nog spectaculair uit elkaar geslagen. Yorick reed samen met een Waalse concurrent richting de finish, waar hij in de spurt de duimen moest leggen en op een mooie 2e plaats eindigde. Op 20 seconden werd Jari nipt geklopt in de spurt voor plek 3, waardoor hij net naast het podium viel. Michiel werd nog verdienstelijk 13e en legde beslag op plek 2 in het bergklassement.

door: Yorick Brethouwer