Kaatsheuvel- Julian Vergouw van WV de Amstel heeft de vierde editie van de Voordeelkunststof.NL Omloop van de Hil & Moer voor junioren gewonnen. De Amsterdammer liet in de sprint van zes koplopers achtereenvolgens Marvin Peters en zijn ploeggenoot Sam Hutzezon achter zich. Jasper Huitema uit het Drentse Roden won het eindklassement van de Topcompetitie voor Junioren.

Door Dan Rolandus

‘’De tactiek die we met het team hebben besproken is mooi uitgekomen. Er stond toch wel een aardig windje wat we niet hadden verwacht. We zaten aanvankelijk niet in de groep met toch wel grote namen. Toen zijn we op kop gaan rijden om het gat te dichten. Ik wist dat er weer een nieuwe poging zou komen om een vlucht op touw te zetten. Daar heb ik me op gefocust en dat is gelukt’’, aldus analyseerde winnaar Julian Vergouw.

Veldslag
De eerste ontsnapping ontstond al in de eerste ronde, toen Rowan van Oord (JEGG/De Jonge Renner Academy), Wout Joore (WV Schijndel), Stef Koning (Cycling Club Wielerzone) en Daan van den Eijnden (District Zuid-West), in de door het Wielercomité Kaatsheuvel en wielervereniging De Jonge Renner uitstekend georganiseerde wielerklassieker over 130 kilometer onder ideale weersomstandigheden, het avontuur zochten. De vier koplopers kregen gezelschap van 23 achtervolgers. Het zou een slagveld worden, want al na 30 kilometer koersen was het peloton in vier grote stukken uiteengevallen.

Kopgroep loopt verder uit

Nadat de eerste twee groepen weer waren samengekomen tot een peloton van 43 coureurs, demarreerden de hoog in het topcompetitieklassement geklasseerde Marvin Peters (Merida Adelaar Development) en Dani van der Lee (Westland Wil Vooruit). Met nog 73 kilometer te gaan hadden Marvin Peters, Stef Koning, Bart Kortleve (Team Drenthe), Mick Nijveld (Salland Cycling Team), Maxime Duba (Street Jump-ABLOC), Jarne van de Ven (Westland Wil Vooruit), Dani van der Lee en Pim Fransen (Regioteam Noord-Holland) zich los gemaakt uit de groep van 43 coureurs. Door een val met onder andere Pim Fransen en Mick Nijveld viel de kopgroep op 60 kilometer van de streep uiteen. Dat had tot gevolg dat de groep in de Erasstraat weer samenvloeide tot zo’n 35 man. Met nog vijf toeren te gaan probeerde Maarten Hamminga (Cycling Club Wielerzone) de groep te ontvluchten. Hij kreeg gezelschap van Sam Hutzezon (WV de Amstel) en Jelle Bouma (Willebrord Wil Vooruit). Het drietal kreeg vervolgens gezelschap van Julian Vergouw (WV de Amstel), Bart Kortleve en de immer actieve Marvin Peters. Het zestal ging de finale in en liet zich met een voorsprong van 35 seconden niet meer achterhalen. Julian Vergouw, winnaar van verder Noord-West Overijssel, bleek in de eindsprint van deze harde koers de rapste. ‘’Ik kan terugzien op een heel mooi seizoen met een mooie etappe-overwinning en diverse podiumplaatsen en ik heb Parijs-Roubaix mogen rijden en verder in grote wedstrijden veel ervaring opgedaan’’, aldus de eerstejaars junior, die ook volgend seizoen de kleuren van WPGA zal verdedigen.

Julian Vergouw sprint naar overwinning.

Jasper Huitema, de eindoverwinnaar van de Topcompetitie kwam achter de koplopers als tiende over de streep. ‘’Het was in deze klassieker al zeker dat ik had gewonnen en ben daar heel blij mee. Ik won de Omloop van Valkenswaard en stond ook op het podium in de NWOverijssel en een aantal top-10 klasseringen. Ik ben over het hele seizoen wel tevreden, maar ik had in sommige koersen wel op wat meer gehoopt, heb ook wel pech gehad. Maar ik heb een contract voor volgend seizoen afgedwongen bij Scorpions Racingteam een nieuwe continentale ploeg. Ik kan daar een mooi programma rijden, zoals in Duitsland en Italië’’, besloot de renner van Willebrord Wil Vooruit.

Nieuwelingen
Denley van Wijnbergen uit Giessen zegevierde in een aantrekkelijke koers bij de nieuwelingen door uit een kopgroep van acht vluchters in de sprint achtereenvolgens Gijs Schoonvelde uit Koekange en Jurgen Zomermaand uit het Friese Franeker achter zich te laten.

Uitslag 4e Omloop van de Hil en Moer klassieker voor junioren: 1. Julian Vergouw (Amsterdam), 2. Marvin Peters (Wehl), 3. Sam Hutzezon (Heemstede), 4. Maarten Hamminga (Annen), 5. Bart Kortleve (Havelte), 6. Jelle Bouma (Houtigehage), 7. Rens Grommel (Uithoorn), 8. Thom van Herwaarden (Rossum), 9. Casper Noorloos (Kaatsheuvel), 10. Jasper Huitema (Roden).

Eindklassement Topcompetitie junioren: 1. Jasper Huitema, 2. Marvin Peters, 3. Julian Vergouw.

Uitslag Nieuwelingen: 1. Denley van Wijnbergen (Giessen), 2. Gijs Schoonvelde (Koekange), 3. Jurgen Zomermaand (Franeker), 4. Rick Versloot (Hardinxveld-Giessendam), 5. Luuk van Stuijvenberg (Naarden), 6. Thijmen de Jong (Ter Aar), 7. Sven van der Wal (Burum), 8. Hugo Paats (Apeldoorn), 9. Thijs Vrij (Rockanje), 10. Ko Molenaar (Wervershoof).