Foto: PKOI/Szymon Sikora

OOSTERHOUT, 14 oktober – Een versterking van formaat voor de juniorenploeg van JEGG – DJR Academy. Het team heeft zich voor volgend seizoen verzekerd van de diensten van Patryk Goszczurny (16). Het Poolse talent won dit jaar onder meer de tijdrit op het European Youth Olympic Festival. In de wegwedstrijd van datzelfde evenement eindigde hij als tweede. 

Behalve succes op het European Youth Olympic Festival in Slowakije kon Patryk ook juichen in onder meer de Course de la Paix U17, een hoogaangeschreven driedaagse etappekoers in Tsjechië. In hun tijd bij de nieuwelingen wisten ook renners als Matej Mohorič en Peter Sagan daarin te winnen. Na deze en andere klinkende resultaten klopten in de voorbije weken verscheidene topteams op de deur bij Patryk. Hij koos heel bewust voor JEGG – DJR Academy. 

Verder ontwikkelen
“Volgend jaar beleef ik mijn eerste seizoen bij de junioren. Bij de JEGG – DJR Academy denk ik die stap naar het hogere niveau goed te kunnen maken. In deze omgeving zijn de voorwaarden en omstandigheden perfect en staan alle lichten op groen om me verder te ontwikkelen. Daar krijg ik alle tijd en ruimte voor, er rust geen grote druk op m’n schouders”, zegt Patryk. “Ik verwacht goed in Nederland te kunnen aarden, want met enkele renners heb ik al eens samen gereden.”
De komende weken buigen hij en ploegleider Jan Van Aert zich over het wedstrijdprogramma van volgend seizoen. “De tijdrit is mijn sterkste wapen. Dat hoop ik ook volgend seizoen te kunnen laten zien. Daarnaast liggen de korte, zware etappewedstrijden mij goed”, zegt Patryk. “Normaliter rijd ik komend seizoen de nodige UCI-koersen in Europa. Met de wind en kasseien zijn veel wedstrijden van een heel ander type dan ik gewend ben in Polen. Daar kijk ik ook enorm naar uit.”
Medio december gaat Patryk met enkele toekomstig ploeggenoten op trainingskamp naar Spanje. “Ik ben heel blij dat ik bij JEGG – DJR Academy kan gaan rijden, het is een iconisch opleidingsinstituut in de Nederlandse wielersport en daarmee een grote stap in mijn carrière. Ik wil de mensen van m’n huidige team KTK Kalisz bedanken voor hun onvoorwaardelijke steun in de afgelopen jaren.” 

Selectie compleet
Met het aantrekken van Patryk is de juniorenselectie voor komend jaar rond. Die telt 21 renners. “Liefst 13 jongens zijn eerstejaars junioren. Dat is prettig, want dat geeft ons de gelegenheid om samen aan iets moois te bouwen. Een deel bestaat uit nieuwelingen die doorstromen, enkelen zijn nieuwkomers binnen de vereniging. Zij zijn geselecteerd op basis van resultaten in pittige wedstrijden. Zo hebben we met Toinne Vriezen de winnaar van de Valkenburg Classic in de gelederen”, zegt ploegleider Jan Van Aert.
Hij beschouwt Patryk als een belangrijke aanwinst. “Zijn uitslagen zijn veelbelovend, dus we zijn zeer benieuwd naar de stappen die hij bij JEGG – DJR Academy gaat zetten. Hij heeft in ieder geval de goede kaarten in handen, fysiek is hij in orde. Het is aan ons om hem op koerstechnisch vlak zo goed mogelijk te begeleiden, zodat hij het spelletje leert spelen en zijn kwaliteiten op het juiste moment benut. Daar is de juniorencategorie ideaal voor.” 

Renners 2023
Bodhi de Baat
Matthijs Bink
Victor Hugo Brenders
Raf de Caluwé
Mees-Marijn Adwards
Giel de Geus
Patryk Goszcurny
Jeroen Jansen
Dominik Krzyśków
Mark Mandemaker
Willem O’Connor
Hidde Swart
Thijs Theuns
Nauk ten Thije
Toinne Vriezen
Ties Wagenaar
Job Weijdema
Denley van Wijnbergen
Frise de Wildt
Luka Wissink
Tim van der Zalm