Zondag 5 februari stonden de nieuwelingen, junioren, dames en de elite/beloften aan de start om in hun categorie te strijden voor het clubkampioenschap. Het parcours op de Warande was er prima voor, de weergoden waren de kleppers goed gezind. Het was droog met af en toe een zonnetje en soms een stevige wind.

De junioren beten om 10.00u het spits af voor een wedstrijd in lijn over 60 minuten en 5 ronden.  Al bij de eerste doorkomst was duidelijk dat de vijftien renners er geen wandelkoers van zouden maken. Tim van der Zalm trok er vandoor en gooide de knuppel in het hoenderhok. Een ronde later wist Bodhi de Baat aan te sluiten en met zijn tweeën wisten het veld onder druk te zetten en te houden.  Willem O’Connor liet het niet op zijn beloop en bracht de rest weer terug bij de twee vluchters. De hele koers bleef het vooraan nerveus en het tempo te hoog voor Ties Wagenaar en Mees Marijn Edwards. Voortdurend waren er vluchtpogingen, van o.a. Hidde Swart, Toine Vriezen en steeds was het weer Tim die ze terughaalde of zelf de benen namen. Voor Bodhi het sein om Tim te achterhalen. Denley van Wijnbergen en Raf de Caluwé lieten zich ook voor in het peloton zien. Met het ingaan van de vijf finale ronden zat het pak weer bijeen en gingen de sprinters zich er ook mee bemoeien. Maar het viel niet stil, het tempo hoog zodat ontsnappen niet mogelijk was en het uitdraaide op een spannende sprint, die gewonnen werd door Tim van der Zalm – en dus clubkampioen 2023 werd- met een banddikte voor Denley van Wijnbergen en Hidde Swart.

Tim van der Zalm clubkampioen Junioren

De nieuwelingen reden eerst een individuele tijdrit over 5 ronden en moesten later nog in combinatie met een rit in lijn over 25 minuten en 3 ronden met elkaar strijden om het clubkampioenschap. Net als bij de junioren was het bij de nieuwelingen meteen volle bak. Ties Kruithof stookte het vuurtje op en wist bij de eerste doorkomst al een aanval te plaatsten en ook Lars van Oord en Nick Koenis lieten weten dat ze kanshebbers waren. Na een tijdje reden ze met zijn drieën weg bij de rest. Toch lieten Aron van Vugt en Loek Graafmans zich niet zomaar wegspelen. Pieter Verstraete, Olav Kant en Ruben Broers vonden elkaar in de achterhoede en reden zo met drieën nog een sterke koers. Ijssel Nikkels nam genoegen met de rode lantaarn maar wist de rit uit de rijden. Het was duidelijk dat de winnaar in de kopgroep gezocht moest worden. Lars, Nick en Ties hielden het tempo hoog en een voor een waagden ze de nodige aanvallen. Echter waren ze aan elkaar gewaagd en gingen ze met zijn drieën de finale in. Daarachter moest Aron alle zeilen bijzetten om Loek achter zich te houden. Toen de bel voor de laatste ronde klonk was het duidelijk dat een sprint de beslissing zou worden. Het tempo in de kopgroep bleef hoog en toen de finish in zicht kwam werd er niet gepokerd en moest de fotofinish er aan te pas komen waaruit duidelijk bleek dat Lars de rit in lijn op zijn naam geschreven had. In combinatie met het resultaat van zijn tijdrit werd Lars van Oord gehuldigd als clubkampioen.

Lars van Oord clubkampioen Nieuwelingen

De elite/beloften streden om het clubkampioenschap in een tijdrit van 70 minuten 5 ronden. In het begin leek het erop dat de machine eerst warm gedraaid werd, maar in de tweede ronde werd het voorin toch nerveuzer en probeerden Jasper de Laat, Stef Koning en Roan Konings  een aantal keren het spel op de wagen te krijgen. De hele koers was het een komen en gaan van uitlooppogingen die steeds weer teniet werden gedaan. Het hoge tempo en het bochtige smalle parcours maakten ontsnappingen lastig. Uiteindelijk vonden 5 vluchters elkaar en was er een kopgroep, bestaande uit Jelte Krijnsen, Roan Konings, Tjalle de Bruin, Jasper de Laat en Stef Koning. Deze mannen vonden elkaar en bouwden elke ronde hun voorsprong verder uit. In de laatste 20 minuten van de koers kwam ze ook steeds dichter op het peloton. Bij het ingaan van de finale moest het peloton af-sprinten voor de 6e plaats.  Stef, die in het begin van de koers al diverse malen geprobeerd had uit de greep van de rest te ontsnappen, Roan, Jelte, Tjalle en Jasper, geducht vanwege zijn sprintcapaciteit, bleven bij elkaar. Het hoge tempo dat werd onderhouden zorgde ervoor dat ook deze koers uit ging draaien op een eindsprint. Als een duveltje uit een doosje wist Jelte zijn wiel als eerste, voor Jasper en Stef over de streep te drukken en mocht Jelte de bloemen in ontvangst nemen als clubkampioen 2023.

Jelte Krijnsen clubkampioen Elite/belofte

Het wedstrijdverloop bij de dames, die het laatste onderdeel vormden van de clubkampioenschappen, leek in het begin weinig te verschillen van de andere categorieën. Zij reden een wedstrijd van 60 minuten en 3 ronden. De rit in lijn leek een rustig begin te kennen, waren het niet Elisa Serné en Juliët Eickhof die na een rondje of twee het spel op de wagen probeerden te krijgen.  In het eerste kwartier was de koers een spel tussen vluchters, waaronder ook Willemijn Prins, en peloton. Uiteindelijk gooide het peloton het tempo omhoog onder leiding van o.a. Noa Jansen en Patricia Nuijens. Daarna bleef het peloton bij elkaar en uitlooppogingen werden tenietgedaan. Bij het ingaan van de finale werden de posities voorin ingenomen door kanshebbers, zoals Cindy Embregts, Noa en Elisa.  De sprint werd gewonnen door Cindy Embregts voor Elisa Serné en Noa Jansen.

Cindy Embregts clubkampioen Dames

 

Bekijk hier de foto’s van sportfotograaf Rinus Luijmes.