Rick Ottema van Allinq won de Omloop van de Houtse Linies.In deze vrije klassieker kreeg hij Lars Oreel (tweede) en Coen Vermeltfoort mee op het podium. Jasper de Laat van JEGG-JEGG DJR Academy  werd verdienstelijk zesde. Ottema was in Olympia’s Tour en in de Omloop van de Braakman al een aantal keren dichtbij de winst.

De weersomstandigheden leken bij de start gunstig. Een mooi tegenwindje, droog en dus kans op een massasprint. Kenners zeiden vooraf; “Niet selectief genoeg om om er een spannende wedstrijd van te maken”. Maar zij kregen ongelijk. Hoewel de wedstrijd lang op slot leek te zitten, ondanks zo nu en dan uitvalpogingen, waarbij Sven Pijnenburg, Stef de Koning, Japser de Laat en Harm Celi, allen van JEGG-DJR Academy, zich attent voorin bleven bemoeien met het koersverloop. De sterke teams als VolkerWessels, Allinq en Metec, hielden zich koest. Waarschijnlijk geschrokken ook vanwege de soms hevige valpartijen als gevolg van de hele zachte bermen, die het koersverloop zo nu en dan bepaalden. En de kenners leken gelijk te krijgen. De wedstrijd bleef lang gesloten, al kon lang niet iedereen het hoge tempo volgen. In het laatste koersuur sloeg het weer om met veel wind, regen en kou. De ploegleider van VolkerWessels vond het moment gekomen om de aanval te kiezen. Daardoor waren ze met vier renners mee in een kopgroep van tien met daarbij ook Jasper de Laat van de organiserende wielerverenging en  de Metec-renners Lars Oreel en Rens Tulner. Die hadden hun ploeggenoot Roy Hoogendoorn na een val uit koers zien verdwijnen.

Ottema slaagde erin om zonder Vermeltfoort weg te komen in een vlucht met Daan van Sintmaartensdijk, Tijmen Eising (VolkerWessels) en Rens Tulner (Metec-Solarwatt), maar die vier bleven niet weg. ”Toen legde ik me toch wel neer bij een scenario van een sprint. Coen is normaal sneller, maar ik voelde me wel gewoon heel sterk vandaag. Ik ging de sprint aan vanuit het wiel van Eising met Vermeltfoort achter me. Als de finish dan steeds dichter komt, verwacht je ze elk moment naast je, maar dat gebeurde niet. Vermeltfoort had last van de kou en ik een superdag.”

1. Rick Ottema (Allinq) 2. Lars Oreel 3. Coen Vermeltfoort (bron: Foto Toon Rekkers)

Eindelijk was het raak voor de in Leeuwarden wonende Groninger na tal van korte klasseringen. ”Daar ben ik heel bij mee, want ik moet het hebben van zware koersen waar de wind een rol speelt. Over een maand is die kans alweer verkeken, dus hoopte ik snel een keer mijn slag te slaan. Ongelofelijk dat ik dit hier red vandaag als eenling van Allinq tegen zo’n blok van VolkerWessels, de ploeg waar ik eigenlijk het hele voorjaar al op stuit.” 

Uitslag: 1. Rick Ottema (Allinq) 177 km in 3.51.00, 2. Lars Oreel (Metec-Solarwatt), 3. Coen Vermeltfoort (VolkerWessels), 4. Tim den Braber (Volharding), 5. Rens Tulner (Metec-Solarwatt, 6. Jasper de Laat (JEGG-De Jonge Renner), 7. Jado Bleijenberg (DCR Cycling Team), 8. Tijmen Eising (VolkerWessels), 9. Daan van Sintmaartensdijk (VolkerWessels), 10. Bert-Jan Lindeman (VolkerWessels), 11. Jord Baak (VolkerWessels) 2.24, 12. Marvin Peters (Scorpions), 13. Eskil huiting (Sensa-Kanjers voor Kanjers), 14. Mike Dogterom (Peddelaars), 15. Sven Pijnenburg (JEGG-De Jonge Renner), 16. Jos Koop (TWC De Kempen), 17. Roan Konings (Metec-Solarwatt), 18. Mattanja Woets (IJsselstreek), 19. Pepijn Veenings (Allinq), 20. Alain Broos (Willebrord WV).

Bron: Cycling Online