Thijs Vrij heeft de vijfde editie van de Mandemakers Keukens Omloop van de Hil & Moer voor junioren gewonnen. De renner van Willebrord Wil Vooruit hield uit een kopgroep van vijf, met het peloton op de hielen, in een lange sprint achtereenvolgens Job Nievelstein en Felix van Hemert achter zich. Jelle Weierink (AWV De Zwaluwen) werd eindwinnaar van de KNWU Topcompetitie.

door: Dan Rolandus

Thijs Vrij kraaide het ver voor de finish uit van plezier, schreeuwde de frustraties van een bijna verloren seizoen van zich af. ‘’Het afgelopen seizoen is met veel tegenslagen en pech aan mijn fiets niet gegaan zoals ik had gehoopt en dan is deze overwinning supergaaf’’, straalde de eerstejaars junior uit Rockanje van oor tot oor.

Tristan Tijsen opende het bal in de 130 kilometer lange race over dertien ronden rondom het Kaatsheuvel al in de tweede ronde. De coureur uit Uitgeest toonde net als zijn ploeggenoten bij ABLOC in de Brabantse wielerklassieker zeer actief. Enkele toeren later zocht Tijsen het avontuur samen met Sem Beentjes (Noord-Holland), Wiktor Galdyn (KTK Kalisz), Hidde Swart, Toinne Vriezen (beiden JEGG-DJR Academy) en Swen Vonk DTS/UWTC). Tristan Tijsen probeerde het nog een keer met zo’n 65 kilometer voor de wielen samen met wederom Hidde Swart, de Pool Patryk Goszczurny (beiden JEGG-DJR Academy), Sjoerd van der Linden (WV Schijndel), Stein Bocxe (ABS CT), Niels Brinkman (Gepla-Watersley) en Thijs Vrij. Met nog vier ronden te gaan bleef Tristan Tijsen aanhouden, nu met Sjoerd Bijlsma (Willebrord Wil Vooruit) en Sven van der Wal (Wielercombinatie Friesland). Doch de leeggereden Tijsen bleek zijn kruit voor de finaleronde te hebben verschoten, want toen ploeggenoot Ko Molenaar (ABLOC) demarreerde moest hij niet alleen passen,             maar zijn benen ook nog stilhouden. Molenaar kreeg zijn teamgenoot Toinne Vriezen, Felix van Hemert (DTS/UWTC), Jelle Weierink (AWV de Zwaluwen) en Thijs Vrij in zijn wiel mee. De vijf leiders kregen acht seconden. Toen Thijs Vrij op tweehonderd meter de sprint aanging, zat het sterk uitgedunde peloton al op de hielen. De Zuid-Hollander snelde met enkele fietslengtes voor achtereenvolgens Job Nievelstein (Westland Wil Vooruit) en Felix van Hemert (DTS/UWTC) over de finish. ‘’Op een gegeven moment reed er een groep weg terwijl de andere ploegen de boel met het oog op het eindklassement controleerden. Zij hielden het gat klein en reden het vervolgens dicht. De koers brak met nog vijf ronden te gaan open en ik schoof mee in een groep van zeven, maar dat ging ook niet door. Op het laatst reden we met z’n vijven weg en bleven vooruit. Ik ben de sprint vroeg aangegaan en heb het gehouden. Dit was mijn eerste overwinning van het seizoen, heel gaaf’’, aldus analyseerde Thijs Vrij zijn koers. ‘’Nu nog twee wedstrijden in België en dan is het seizoen ten einde.’’ Terwijl Felix van Hemert zich tevreden stelde met de derde plaats, stond Job Nievestein toch wel met een dubbel gevoel op stek twee. ‘’We kwamen met Westland Wil Vooruit om te winnen en dat is niet gelukt. Natuurlijk mag ik tevreden zijn met de tweede plaats, want ik heb niet zoveel kopwerk gedaan’’, wees de Westlander op de verdiende overwinning van Thijs Vrij.

Het podium bij de junioren

Eindwinnaar Jelle Weierink
De strijd in het eindklassement van de KNWU Topcompetitie 2023 werd een prooi voor Jelle Weierink. De coureur uit Ootmarsum verdedigde zijn leidende positie met zijn ploeg met verve door deze niet meer prijs te geven. ‘’Ik begon het seizoen goed door zowel in de Omloop van NoordWest Overijssel en de Arno Wallaard Memorial vijfde te worden. Als eerstejaars junior ben ik wel blij met deze overwinning in het eindklassement. Ik reed ook best wel constant en eindelijk heb je dan die trui om de schouders en denk je, dit is eigenlijk wel supergaaf en dan wil je deze ook houden natuurlijk. Dus wilde ik er met de ploeg ook alles aan doen. Het was zaak om te verdedigen en daarbij ook nog een goede voorsprong te krijgen. Julian Vergouw, mijn grootste concurrent was er niet, maar Christiaan van Rees en Thom van Herwaarden maakten ook nog kans en probeerden ook een paar keer weg te komen, maar door ons te focussen kwamen zij niet weg’’, aldus de Jelle Weierink. ‘’Ik heb nu mijn Havodiploma, dus ga ik in 2024 een jaartje fietsen.’’

Jelle Weierink

Nieuwelingen
De overwinning bij de nieuwelingen leek te gaan naar Gijs Schoonvelde uit Koekange. De kampioen van Nederland bij de nieuwelingen was in de Omloop Hil en Moer voor nieuwelingen bezig aan een indrukwekkende solo, maar hij werd in de laatste ronde door het peloton voorbij gereden. Thomas Huitema uit Roden won de massasprint door achtereenvolgens Quint Segboer uit Apeldoorn en Karsten Kamp uit Gasselternijveen achter zich te houden.
Wim van Dongen (88) en Henk Meijers (80), de mede groothouders van de Mandemakers Keukens Omloop Hil en Moer, zien het vrijwilligerskorps in de wielerkoersen steeds kleiner worden. ‘’Het wordt tijd dat ook de jongeren de handen uit de mouwen gaan steken om de wielersport levend te houden. We gaan in elk geval met goede sponsoren minimaal nog drie jaar door met de wielerklassieker voor junioren en nieuwelingen’’, verzekerde Henk Meijers de wielerliefhebbers.

Huitema wint massasprint

Uitslag vijfde Mandemakers Keukens Omloop Hil en Moer voor junioren: 1. Thijs Vrij (Willebrord Wil Vooruit, Rockanje), 2. Job Nievelstein (Westland Wil Vooruit, Rijswijk), 3. Felix van Hemert (DTS/UWTC), Oostzaan), 4. Ko Molenaar (ABLOC, Wervershoof), 5. Jelle Weierink (AWV de Zwaluwen, Ootmarsum), 6. Hugo Paats (Merida Adelaar Tifosi, Apeldoorn), 7. Christiaan van Rees (Westland Wil Vooruit, Groot-Ammers), 8. Hidde Swart (ABLOC, Oosterhout), 9. Ed Uptegrove (WV Schijndel, Sint Michielsgestel), 10. Gusts Lapins (Gepla Watersley, Sittard). Eindklassement KNWU TopcompMilan Lever (Amersfoort), 10. Lucas Dernuyt (editie: 1. Jelle Weierink 341 punten, 2. Christiaan van Rees 278 pnt., 3, Thom van Herwaarden 262 pnt. Uitslag Nieuwelingen: 1. Thomas Huitema (Roden), 2. Quint Segboer (Apeldoorn), 3. Karsten Kamp (Gasselternijveen), 4. Noah Coninckx (Houthalen-Helchteren, B.), 5. Finn Arends (Doetinchem), 6. Fitz Potter (Amersfoort), 7. Freek de Kok (Voorburg), 8. Dean Tol (Volendam), 9. Milan Lever (Amersfoort), 10. Lucas Demuyt (Boekel).