Team Jumbo-Visma zet een volgende stap op het vlak van talentdetectie en -ontwikkeling. De Nederlandse wielerploeg gaat een intensieve samenwerking aan met het juniorenteam van JEGG-De Jonge Renner Academy.

De oprichting van het Jumbo-Visma Development Team in 2020 was een mijlpaal in het bestaan van de Nederlandse wielerploeg. Sindsdien werden acht renners opgeleid voor het eigen WorldTour-team en nog eens drie zullen doorstromen in 2025. In totaal werden zeventien renners van het Jumbo-Visma Development Team profwielrenner.

“De ontwikkelingen in de wielersport gaan razendsnel”, stelt Head of Development Robbert de Groot vast. “Toen wij startten met het Development Team, waren er slechts vijf profploegen met een opleidingsploeg, nu zijn dat er twintig. Er is sprake van een steeds intensievere begeleiding van talentvolle renners. Die renners worden daarnaast jonger en mede door de intensievere begeleiding maken ze een snellere ontwikkeling door. Wij hebben een bepaalde visie op de manier waarop je talentvolle junioren en beloftenrenners het best kunt begeleiden. Door een samenwerking aan te gaan met JEGG-De Jonge Renner Academy – een zeer gerenommeerde wielervereniging in Nederland met een enorme staat van dienst en professionele structuur – willen we in een vroeger stadium talentvolle renners intensiever volgen in hun ontwikkeling.”

De begeleiding tijdens het trainingskamp in Alicante

“De leeftijd van WorldTour-renners wordt steeds lager”, vult sportief directeur Merijn Zeeman aan. “Dat maakt de rol van gedegen en professionele talentontwikkeling steeds belangrijker. Via CyclingClassNL dragen we bij aan talentontwikkeling in Nederland. De samenwerking met JEGG-De Jonge Renner Academy geeft ons de kans om een bijdrage te leveren aan Nederlandse én buitenlandse talentontwikkeling. Tegelijk profiteert veel andere jeugd mee doordat we onze kennis en expertise met een van de sterkste verenigingen van Nederland gaan delen.”

Met CyclingClassNL zet Team Jumbo-Visma samen met de KNWU en NOC*NSF al de schouders onder een project om jonge, talentvolle renners beter te begeleiden. Dat project zal blijven bestaan. Een aantal renners uit CyclingClassNL zal dankzij de samenwerking tussen Team Jumbo-Visma en JEGG-De Jonge Renner Academy nu ook een internationaal wedstrijdprogramma op maat aangeboden krijgen. Daarnaast zullen enkele renners uit andere Europese landen onderdeel van het juniorenteam gaan uitmaken. “Wij leveren kennis, materiaal en een netwerk, JEGG-De Jonge Renner Academy een bestaande structuur vol ervaring en een internationaal wedstrijdprogramma”, vat De Groot samen. “Door op deze manier onze voelsprieten uit te steken in het juniorenpeloton, kunnen we uiteindelijk betere beslissingen nemen over renners die we in ons Development of WorldTour-team willen opnemen.”

Bij de Oosterhoutse wielervereniging zijn ze enthousiast over de samenwerking met de Nederlandse WorldTour-ploeg. “Dit is onze manier om een bijdrage te leveren aan de verdere ontwikkeling van talentvolle renners”, aldus Hugo Brenders, die het juniorenteam zal managen. “Vroeger hadden wij zelf een continentale elite en beloftenploeg die gelinkt was aan onze vereniging. Heel lang is het onze ambitie geweest om opnieuw zo’n ploeg te kunnen opstarten. Maar als je ziet hoe de wielerwereld de laatste jaren veranderd is, moet je je afvragen wat de meerwaarde van nog een continentale ploeg zou zijn. Wat zouden we daarmee toevoegen aan het wielerlandschap? Door deze samenwerking met Team Jumbo-Visma aan te gaan zullen wij een duidelijke en onderscheidende rol in de internationale wielerpiramide spelen.”

De goede sfeer in de ploeg