‘L’equipe de Pays Bas à tête de la course’, de samenvatting van de Ladies Loire Tour ten aanzien van JEGG-DJR Academy op de koersradio. Dit alles leidde tot een 5e en 11e plaats in etappe 2 met een 6e en 8e plek in het klassement tot gevolg.

De Ladies Loire Tour was een tweedaagse; etappe 1 ging over 101km met ruim 1400 hoogtemeters. In Frankrijk koersen is een totaal andere ervaring, niet vanaf de start volle bak waardoor er ruimte kwam voor tactiek. Bij de eerste tussensprint was het gelijk prijs, Miranda Bik reed naar de 3e plaats en daarmee was het eerste succesje binnen. JEGG-DJR trok door en hierdoor kwam het peloton op een lint naar de eerste bergen toe waar door een valpartij het peloton brak. Miranda en Claudia kwamen hierdoor op het elastiek en konden niet meer terugkeren in het peloton. Gelukkig konden zij in een grotere groep waar ze nog terugkwamen de koers uitrijden en zich opmaken voor etappe 2.

Lieske en Amber zaten in het peloton en finishten keurig aldaar. Noor en Yvonne hadden zich in de kopgroep van zo’n 25 vrouwen weten te nestelen en maakte zich op voor een finale maar helaas raakte Yvonne bevangen door de kou in de slotafdaling waardoor zij op 24 seconden achterstand van de groep finishte. Een alles of niets poging van Noor in de laatste twee kilometer leidde helaas niet tot het gehoopte resultaat en zij finishte in de kopgroep op plek 17.

Voor etappe twee (102km met zware slotklim) werden tactische plannen gesmeed om Yvonne en Noor voor de overwinning te laten strijden. Na de eerste tussensprint op 15km kwam een stuk open te liggen waar JEGG-DJR met 6 dames op kop waaiers trok. De Fransen wisten niet zo goed wat hen overkwam want er was zowel vooraan met de voorrijders paniek om de weg op tijd af te zetten als achteraan door de jury en ploegleiders wat er nou gebeurde. Bij bosjes vlogen de concurrenten er vanaf en het was dankzij de ploegleidersauto’s die er tussen bleven dat een grote groep van zo’n 30 coureurs nog terug kon komen waardoor het peloton met 70 dames naar de eerste klim kon gaan. Alle JEGG-DJR dames waren nog aan boord en bij de eerste klim trokken Miranda en Claudia het peloton nog een laatste keer op gang alvorens zij zich lieten uitzakken in de bus. Een peloton van ongeveer 50 dames was gevormd met 4 dames van JEGG-DJR Academy. Tijd voor Amber en Lieske om aan het werk te gaan en in de komende bergen het tempo hoog te houden. Na beulswerk kwam er op 30km voor de meet een tegenaanval richting de kopgroep, Yvonne wist precies wat ze moest doen en sloot bij de tegenaanval aan. Het groepje van 4 kroop langzaam richting de kopgroep en Lieske, Amber en Noor verrichten afstoppingswerk in het peloton.

Het peloton was met nog 20km te gaan op bijna 2 minuten achterstand van de groep “Yvonne” en 2,5 minuut van de kopgroep. De slotklim doemt op en de ploegleiding kan voorbij het peloton en heeft inmiddels de keuze gemaakt dat Yvonne in de top 5 van het klassement zal eindigen op deze manier en dat Noor ook nog de top 10 in kan. Bij het voorbijrijden van het peloton wordt de instructie geroepen: “Noor aanvallen”. De volgende klim begint twee kilometer later en Yvonne is inmiddels met haar 3 kompanen aan de slotklim begonnen, twee van haar vluchtgenoten lossen langzaam de rol en worden vervangen door twee terugvallende dames uit de leidende groep. Daarachter is Noor ten aanval getrokken en in de spiegel wordt zij op de steile slotklim ineens zichtbaar voor de ploegleiding. Noor heeft drie Franse dames zwoegend in haar wiel en beukt stoïcijns door waarna ze langzaam uit het zicht verdwijnt voor haar vluchtgenoten en zij de groep Yvonne in zicht krijgt.

Maar dan, op de top, slaat het noodlot toe. De ketting van Noor slaat er af waardoor haar vluchtgenoten bij Noor komen en haar passeren. Noor legt de ketting er vervolgens zelf op en zet de achtervolging in. De laatste 14km is in licht dalende lijn naar de finish en zij komt bij de groep met vijf andere rijdsters. Yvonne zit daar nog ongeveer 45 seconden voor op dat moment in een groep van vier in achtervolging op de leidster in de koers.

Vanwege het gebrek aan communicatie in de koers kan de ploegleiding niet meer bij de rensters komen en Noor trekt volle bak door om haar top 10 zeker te stellen. Yvonne rijdt vooraan niet meer mee om voor het hoogst haalbare te gaan in de etappe. In de laatste bocht schat Yvonne de bocht verkeerd in en komt zij als laatste uit de bocht en weet zij helaas in de sprint geen potten meer te breken en eindigt zij als vijfde in de groep. Noor ramt ondertussen hard door nadert, de laatste bocht en wordt voorbij gesprint door haar groepsgenoten waardoor zij elfde wordt in de etappe.

Yvonne stijgt van de 27e naar de 8e positie in het klassement Noor stijgt zelf door haar 11e plaats van een 17e naar een 6e plek in het klassement. Amber en Lieske finishen in deze mooie meerdaagse respectievelijk als 40e en 41e en Miranda en Claudia komen in de bus over de streep na beulswerk in de eerste helft van de koers.

Tekst: Robbin

Foto’s van de Ladies Loire Tour.