Levi van der Kaa van wielervereniging JEGG-DJR Academy, heeft afgelopen zaterdag 8 juni in jeugdcategorie 6 de bronzen medaille verovert op het Nederlands Kampioenschap jeugdwielrennen in Zuidland. Levi had zich voorbereid op een positie bij de eerste tien. Het was een koers op nationaal niveau met 69 coureurs die allen gebrand waren op een podiumplaats. Levi had met een 40e startplaats een minder gunstige startpositie op een lastig en vooral smal parcours. De eerste twee vluchters waren na twee rondes al op avontuur en Levi wist zich op het smalle parcours na een rondje of zes naar de kop van de wedstrijd te krijgen en ging op zoek naar de twee koplopers. Het tempo in peloton lag erg hoog en Levi werd weer teruggehaald en zakte naar de staart van het peloton. Maar bij het ingaan van de laatste ronde zat Levi weer op kop van het peloton en met een splijtende demarrage wist hij aan de greep van het peloton te ontsnappen en reed in zijn eentje solo naar de derde plaats.

Het verdere verslag van het Nederlands kampioenschap 2024.

Wat was Noomi Pieper (categorie 1) trots dat ze na 4 wedstrijden mee mocht rijden met het NK. Super goed gereden met een mooie 16e plaats. Ze heeft super genoten. Pien Uithoven heeft gestreden voor de ereplaatsen in categorie 1, meisjes 8 jaar. Na een goede start kwam ze in een groepje op de plaatsen 4 en 5 terecht. Helaas kon Pien een demarrage half koers niet meer pareren waarna ze trots als 5e over de streep kwam, waardoor ze bij haar debuut op het NK-weg een prijs in ontvangst mocht nemen op het podium. In categorie 2 moest Trisha Baah achteraan starten  en heeft eerst wat plaatsen goedgemaakt. Daarna kwam ze toch in haar vaste groepje terecht daar een hele mooie strijd geleverd was mooi om te zien op laatst door nog een meisje voorbij gereden, maar van haar rivale gewonnen, was een top dag. In categorie 4 debuteerde Heleen van der Fluit op het NK met een verdiende 22e plek. In categorie 5 haalde Mila Prins een mooie 11e plek op het NK tussen de  37 sterkste meiden uit heel Nederland. Eerste 4 rondjes flinke buikkrampen en moeten lossen. Daarna terug in de wedstrijd geknokt en in sprint kwam ze 2mm te kort voor plek 10. Dik tevreden en leuke dag gehad. Meer dan 33km/u gemiddeld en topsnelheid in sprint 48km/u. Milou van Oord reed op haar verjaardag het NK in categorie 6: ‘Na een goede loting had ik een slechte start, (kwam niet in geklikt). Heb half koers in het peloton gezeten, ik kon bij een ander meisje aanhaken. Bij de 2e laatste ronde moest ik lossen en ben uiteindelijk 29e geworden’, aldus een jarige Milou.

Bij de jongens viel er ook genoeg te genieten.  In categorie  2 waren Art Uithoven, Faas van Mook en Sam van Miert mogelijke podium kandidaten.Faas van Mook: ‘bij de start was een valpartij voor mijn neus daardoor moest ik heel hard remmen en toen reed er iemand  tegen mijn achterwiel daardoor was er een herstart. Bij de tweede start was ik goed weg en toen reed ik met Art naar een groep daar demarreerde Art die kon ik bijhouden toen kwam ik bij de groep waar ook Sam van Miert reed. Daar sprong Art weer weg en kon ik ook goed mee. Sam kon net niet aansluiten. Toen  kwam ik bij de kopgroep toen waren er een paar demarrages uiteindelijk ben ik 6e geworden! Ik vond het een hele leuke gezellig ochtend met de club!’. Sam van Miert: ‘Wat een heerlijke koersdag was het vandaag! Tof om als club samen te komen en zelfs met 16 renners aan de start te staan op het NK’. Sam had  een goede start. Hij kon de groep met Art en Faas helaas niet volgen, klasbakken, maar wist goed stand te houden in de tweede groep. Met de finish inzicht sprintte hij nog voor plaats 10 maar kwam slechts een paar cm te kort maar finishte nog mooi als 11e van de 32 deelnemers!

Art Uithoven pakte in categorie 2  de  5e plaats. Nadat hij goed vertrokken was vanaf de 2e startrij, volgde een herstart na een valpartij. Bij de herstart kwam de renner voor hem niet goed in zijn klikpedaal, waardoor Art wegzakte naar de staart van het peloton. Na een ronde had hij de koppositie van het peloton te pakken, op dat moment had de uiteindelijke winnaar al zo’n 10 seconden voorsprong en reedt er ook nog een groep van 3 renners 5 seconden voor het peloton. Art besloot zelf het gat te dichten, waardoor het gehele peloton uit elkaar gereden werd, en trok gelijk nadat hij met Faas en nog een renner, aansloot bij het groepje weer door om ook het gat naar de koploper te dichten maar dit lukte helaas niet. In de sprint om de ereplaatsen kwam Art dan ook moegestreden als 5e over de streep. Een prestatie waar hij trots op mag zijn, al overheerste in eerste instantie de teleurstelling omdat hij het gevoel had dat er meer in had gezeten.  Voor Ethan Janssen was het zijn debuut op het NK en reed vandaag in categorie drie.  Na de afgelopen week een paar uur op het inklikken te hebben geoefend en dankzij de tips van de trainers had hij vandaag een vlekkeloze start, er ontstond vrij snel een kopgroep van tien man maar Ethan wist zich goed te handhaven in het peloton daarachter en hij sloot de wedstrijd uiteindelijk als zestiende van de 48 af. Een resultaat waar we vooraf alleen van konden dromen, helemaal omdat hij pas twee maanden wedstrijden fietst. Ethan; ‘het was een leuke, gezellige dag met veel plezier bij iedereen, wat een geweldige club mensen’. In categorie 4 moest  Owen Pieper op de laatste rij starten. Dat vindt hij normaal niet erg maar met 54 aan de start, is het toch iets lastiger zeker als je net debuteert op het NK. Hij heeft hard gestreden en goed naar voor kunnen rijden. Uit de kopgroep werden er veel  gelost en een aantal daarvan heeft hij met zijn groepje terug kunnen pakken, weer veel kopwerk verricht. Een mooie 36e plaats.  Bram van Dinteren had vandaag een mooie startpositie op de 2e rij waardoor hij direct goed bij de kopgroep kon blijven in categorie 5.  In de laatste 3-4 ronden kon hij ook nog doorschuiven naar voren en in de eindsprint zat hij goed en kon nog enkele renners voorbij. Helaas gebeurde er 5 meter voor de finish  iets met een jongen met een kapotte ketting die hij pas op het laatste moment zag en waardoor hij over de kop vloog. Gelukkig ging het na een frietje wel weer beter. Ondanks de valpartij is Bram toch heel tevreden over zijn wedstrijd en vond het een leuke dag. In categorie 6 reed Finn Klaus samen met Levi voor  zijn kans. Finn had als doel om 15e te worden  maar uiteindelijk is hij als 22e gefinisht.

We hebben samen met alle renners en ouders van DJR er een mooie dag van gemaakt met én namens de club.

Tekst n.a.v. wedstrijdverslag Eva van der Kaa (tevens ook de foto’s)