‘Teamwork makes the dream work’

De 60e Sint-Martinusprijs in Kontich, een internationale vierdaagse wedstrijd voor junioren met 5 etappes. JEGG-DJR Academy startte met Floris Haverdings, Luka Wissink, Jakub Gilicki, Merijn de Haan, Max Fitzgerald en Dominik Krzyskow.  Gestelde doelen: etappewinst, bergtrui, top tien in het algemeen klassement individueel en top drie in het algemeen ploegenklassement.

De eerste etappe was een ploegentijdrit over 20 kilometer. Hierin eindigde het team op een zeer verdienstelijke vijfde plaats, met slechts 24 seconden achter het winnende team. Op vrijdag volgde de tweede etappe. Een rit in lijn over 130 kilometer waarin onze jongens zich voorin zeer actief toonden. Hierin positioneerde Floris zich op de tweede plaats voor het bergklassement. Dominik soldeerde in de laatste 30 kilometer naar ritwinst, maar werd in de laatste 10 door 5 achtervolgers achterhaalt en eindigde uiteindelijk op plaats 4. Max viel helaas uit door een zware valpartij in het begin van de rit. In het ploegenklassement schoven we op van plaats 5 naar 3.

In de zaterdagochtend etappe stond een individuele tijdrit op het programma met Dominik, Pools kampioen, als kanshebber. Ondanks verslechterende weersomstandigheden eindige hij als zesde op 28 seconden van de winnaar. Luka werd twaalfde, Jakub 32, Floris 39 en Merijn als eerstejaars op plaats 44.

De middagrit ging over een afstand van 120 kilometer in en rond Kontich. Vóór het opdraaien naar de 5 plaatselijke ronden reden Jakub en Floris naar vluchters toe, en ontstond er een kopgroep van 10 renners die een kleine voorsprong op het peloton wisten te behouden. In laatste 8 kilometer met de hulp van Floris een ontsnapping van Jakub, die uiteindelijk het gezelschap van een andere renner kreeg en gingen zij sprinten voor de dagzege. Jakub eindigde op een mooie tweede plaats en Floris werd vijfde. In het ploegenklassement schoven we weer een plaatsje op naar twee.

Op zondag de laatste etappe, een rit in lijn over 120 kilometer. Het plan was gemaakt voor de ritzege, stijging in het individuele klassement en handhaving in het algemene ploegenklassement. Het was Merijn die meeging in de eerste ontsnapping van de dag, die met 9 medevluchters zo’n 85 kilometer standhield. Op de plaatselijke ronden werden zij bijgehaald. Ondanks het attent voorin rijden met het voeren van de forcing door de JEGG-renners werd Floris in de aanval op honderd meter voor de finish bijgehaald, en werd deze rit met een massasprint afgesloten.

We waren meerdere malen zeer dicht bij de ritzege, de bergtrui was helaas buiten bereik, maar wel korte uitslagen in het algemeen individueel en ploegenklassement. Dominik uiteindelijk op plaats 8, Jakub 9 , Floris 10 en Luka  14.

In het ploegenklassement werd het team tweede.  ‘Teamwork makes the dream work’.

Tekst en foto’s: Charles de Caluwé