Na de zware Ronde van Namen vorige week, stonden afgelopen zaterdag 17 augustus de Grand Prix des Marbriers in het Noord-Franse Bellignies en zondag 18 augustus de Grand Prix Bavay op het programma. Een zwaar en uitdagend koersweekend met de bijbehorende malheur en desondanks een sterk en aanvallend optreden van de elite mannen van JEGG-DJR Academy.

De GP des Marbriers  was  een hectische en harde koers over 158 kilometer.  In de eerste ronde begon het al met 2 grote valpartijen waarbij meerdere van onze mannen betrokken waren. Tom Smeets ging er vol overheen en landde verkeerd met zijn hoofd en moest voor controle naar het ziekenhuis. Thomas Baart ging ook onderuit en viel hard op zijn elleboog en knie.

Tom was na zijn val afgestapt met hoofdpijn en beetje misselijk. Ook Thomas elleboog deed pijn en werd dikker en dikker na zijn finish. Daarom toch maar besloten om nog even een dokter te consulteren. Tom en Thomas kwamen samen met hun ouders om 0.00 uur terug uit het ziekenhuis met de geruststellende berichten dat ze de volgende dag in Bavay gewoon konden koersen.

Verder moest Thomas eerst wisselen  van voorwiel, daarna nog een keer van fiets want ketting was ook verbogen. Ondanks deze zware omstandigheden knokte Thomas zich terug. Het parcours was smal en bochtig en in het peloton werd er constant voluit gereden. Geert Frijters en Swen Vonk waren ook betrokken bij de diverse valpartijen in de eerste twee ronden. Swen moest de koers vervolgen op de reserve fiets van Hidde Swart maar kon niet meer terugkeren in peloton. Thomas, Tjalle de Bruijn en James Forbes reden verder een sterke wedstrijd. Het was de hele dag op een lint in de achtervolging op een kopgroep van eerst 8 en uiteindelijk 5 vluchters. Thomas Baart finishte ondanks zijn val en de fietswissels knap als 29e. James Forbes eindigde als 45e en Tjalle reed zaterdag sterk, maakte er aanvallende wedstrijd van en kwam als 48e over de meet

Klik hieronder voor de volledige uitslag van de  GP des Marbries:

https://www.directvelo.com/actualite/115079/grand-prix-des-marbriers-classement

Zondag was het weer volop koers in de  Grand Prix  van Bavay (zelfde regio als Marbriers) over 160 kilometer. De GP des Marbriers had er zaterdag behoorlijk in gehakt. Tom en Thomas waren  pas laat terug in het hotel en hadden zaterdag niet goed gegeten. Voor Tom en Thomas wisten we dat het een zware dag zouden worden. Het was een parcours waarop hard gereden zou gaan worden. Brede wegen, licht glooiend en wederom weer sterk (vooral Frans) deelnemersveld. Een vroege kopgroep zorgde ervoor dat er de hele dag hard gereden werd om ze terug te halen. Uiteindelijk liep het in de laatste 40 kilometen weer samen en werd de koers nerveus. Het sein voor enkele avonturiers om  weg te geraken met dit keer een attente Thomas Baart die mee kon springen. Ook dit werd weer tenietgedaan. Daarna weer een volgend groepje weg met Hidde Swart erbij. Intussen waren ook James Forbes  en Tom Smeets attent voorin het peloton te vinden maar zaten we niet mee in de definitieve kopgroep dat in de laatste 15 km nog weg kon rijden uit een jagend peloton. Niemand reed uiteindelijk een goeie uitslag. James ging als 49e over de meet en was daarmee onze best geklasseerde.

Klik hieronder voor de volledige uitslag van de GP Bavay:

https://www.directvelo.com/actualite/115109/grand-prix-de-bavay-classement