Met een sterk en goed voorbereid team stond JEGG-DJR Academy aan de start voor een klassieker over 197,5 kilometer over 19 gravelzones tussen Neede en ’s-Heerenberg in de als technisch en zwaar bekendstaande Ronde van de Achterhoek.De negentien gravelzones zouden in het verloop van de koers een zware wissel trekken op de renners. In het eerste uur reed Tom Smeets al vroeg lek op een verkeersheuvel. Hoewel Tom terug kon keren in het peloton hadden de kleppers voorin, met de eerste gravelsecties in zicht, het spel op de wagen gegooid en brak het veld in stukken brokken. Voor Tom zat er niets anders op om via de nodige achterblijvers naar voren proberen te rijden en kon hij aansluiten bij zijn teamgenoten Nauk Ten Thije en Niels Brinkman. Niels kreeg op de hobbelige gravelsecties te kampen materiaalpech en was in de derde groep beland waar hij samen met Nauk en Tom de wedstrijd kon vervolgen.

Verzorging was top vandaag. Ouders op einde van bijna elke gravelstrook met bidons en wielen

De wedstrijd begon in zijn plooi te vallen en waren er een drietal grote groepen ontstaan, met in de eerste groep Jasper de Laat, Thomas Baart en Sven Pijnenburg die zich kranig wisten te weren. Voor Sven was het bikkelen, want hij had in de beginfase aan een ongelukkige schuiver een behoorlijke schaafwond op elleboog en heup te danken. Uiteindelijk wist hij de wedstrijd goed te verteren. Hij miste daardoor in de diepe finale wel de aansluiting bij de sprinters en ging in de groep als 34e over de meet. Hiermee was hij de hoogst geklasseerde van JEGG-DJR Academy. Thomas Baart reed echter in de voorlaatste gravelsectie in een gat en sloeg over de kop. Toen de volgauto, die achter de derde groep zat, hem bereikte was Thomas weer overeind en kon – hoewel behoorlijk gehavend- op een nieuwe fiets de achtervolging inzetten naar de derde groep en wist de wedstrijd uit te rijden en finishte als 92e .

Klik hier voor de uitslag

Jasper de Laat die als wegkapitein vooraan in de eerste groep het nodige koerswerk had geleverd gin als nummer 42 over streep. Tom Smeets en Hidde Swart vanuit de tweede groep en regelmatig gehinderd door de vele valpartijen en schuivers, getracht hadden om de oversteek naar de eerste groep te maken, kwamen als respectievelijk 72e en 75e over de finish.

De achttienjarige Maciej Banaszak – uit Polen en sinds dit jaar lid van JEGG-DJR Academy- eindigde als 44e in de Tour de l‘Avenir. Maciej debuteerde in deze klassieker in de nationale selectie van Polen.