52e Ronde van Midden-Brabant

zondag 18 september 2022

Nieuw parkoers Ronde van Midden-Brabant

Tien keer kasseienstrook en onverhard Doelstraat

Nieuw parkoers Ronde van Midden-Brabant tart ruim 150 renners

Podium Midden-Brabant 2021

Het podium van 2021. In het midden Hidde van Veenendaal, als tweede Nick van der Meer en nummer drie, de topfavoriet van de editie van dit jaar Coen Vermeltfoort.

Door Piet Scheepers
“Wij zijn weer terug in het centrum,” glimlacht Arthur van Dongen namens de organisator, de stichting Wielerbelang Dongen. Terug?? Het liefst zag de ploegleider van de succesvolle Jumbo Visma ploeg een ronde dwars door het centrum. Hij kan inkomen op de bezwaren die deze gaan oproepen als het verzoek daadwerkelijk gedaan zou worden om in het centrum te gaan koersen. Dus weer ouderwets starten en finishen in de Tramstraat bij d’ Ouwe Sok.

Ook de jeugd, die op 18 september gaan rijden in de Dikke Banden Race, rijdt hun eigen rondje: Kardinaal van Rossumstraat, Torenstraat, Tramstraat. Vanaf 2 jaar (!!) kun je meedoen op je loopfietsje. Deze categorie loopt of fietst maar een halfrondje en starten daarom in de Torenstraat.

Kinderen van de basisscholen ontvangen deze week een flyer waarop staat hoe ze kunnen inschrijven en hoe laat ze dus aan de start moeten verschijnen. Om het wachten op de prijsuitreiking, rond half vijf, door te komen, heeft de organisatie een springkussen naast d’ Ouwe Sok weggezet.

Arthur van Dongen kijkt vergenoegd vooruit naar het vernieuwde parkoers. “Vanuit de polder tien keer over de kasseien in de Watertorenstraat. Daarna de lange weg, Hogedijk, Groenstraat op richting oversteek AVRI Middellaan. Via de verharde weg gaat het over in ‘onverhard’ door de Doelstraat richting start en finish. Nog wel een lange weg te gaan via Rijensestraatweg, Heuvelstraat en Tramstraat. Een prima lange weg voor een massasprint of als vluchter proberen weg te blijven van het aanstormende peloton.”

Ruim 150 renners aan de start
Omdat alles te kunnen realiseren is natuurlijk een rennersveld nodig. Daarvoor is al jaren koersdirecteur Martin van Steen verantwoordelijk vanuit de organisatie. Hij nodigt de teams uit.

“Wij gaan voor dit jaar voor 22 teams van 7 renners. Tot nu toe hebben we twintig aanmeldingen. Die laatste twee melden zich op de dag van starten.”

Kan Hidde van Veenendaal ook dit jaar de overwinning pakken?

Vijf continentale teams en 15 clubteams zijn aangemeld
Daaronder uiteraard een aantal sterke blokken. Joren Bloem- ABLOC, Robin Löwik- ALLINQ, Sven Burger- BEAT. In dit gezelschap zal de thuisploeg van wielervereniging De Jonge Renner, nu rijdend onder de naam JEGG DJR Academy, zich proberen staande te houden. Let op: niet meer het vertrouwde rode tenue, maar het lichtgroene van de sponsor. Daan Meijers in deze wedstrijd hun ploegleider.

Onder de renners zijn er natuurlijk favorieten. De winnaar van de vorige editie in de polder, Hidde van Veenendaal, zal het moeten opnemen tegen een paar kanjers. Topfavoriet is Coen Vermeltfoort. In Dongen rijdt hij onder nummer 45. Vorig jaar finishte hij nog als derde, achter Nick van der Meer. Vermeltfoort, rijdend voor de ijzersterke VolkerWessel formatie, won onlangs nog de Ronde van de Achterhoek en schreef dit seizoen al zeven UCI-overwinningen op zijn palmares.

We gaan het allemaal meemaken zondag 18 september vanaf 12.30 uur als wethouder Sport, René Jansen, het peloton wegschiet voor een kleine 170 kilometer koers. Tussen de passages van de Ronde van Midden-Brabant wordt het startsein gegeven voor de schooljeugd voor hun koers: Ready2Race Dikke Banden Race.

Starttijden, zijn richttijden, Ready2Race Dikke Banden Race

Categorie 1: 2- 4 jaar om 14.10 uur.
Categorie 2: 5-6 jaar om 14.35 uur.
Categorie 3: 7-8 jaar om 15.00 uur, categorie 4: 9-10 jaar om 15.20 uur en categorie 5: 11-12 jaar om 15.50 uur.

Prijsuitreiking rond 16.15 uur. Verloting mooie prijs. Iedere deelnemer bij de jeugd krijgt een lot en maakt dus kans.