Tien Jonge Renners stonden afgelopen zaterdag aan de start van het NK Veldrijden voor de jeugd in het Brabantse Eerde. De afgelopen maanden hadden zij zich goed voorbereid: iedere dinsdag- en donderdagavond werd er getraind op het veldritparcours bij de Warande in Oosterhout, onder leiding van Noortje de Kort, Daan Meijers en Marcel Pijnenburg. In de weekenden reden de renners en rensters ook regelmatig wedstrijden, zoals de eigen Warande Jeugdveldrit. Een leuke manier om je te meten met leeftijdsgenootjes en om op verschillende parcoursen te kunnen rijden. De Jonge Renners keken ernaar uit om mee te doen aan de allerlaatste veldritwedstrijd van het seizoen: het Nederlands Kampioenschap. Vier jeugdleden maakten een verslag over deze speciale dag.

Wytske van Es (cat. 2): “Op zaterdag 23 januari heb ik mee gedaan aan het NK veldrijden in Eerde (bij Schijndel). Er deden nog meer kinderen van mijn club De Jonge Renner mee. In totaal waren er 350 kinderen. Mijn ouders, broertje Tjerk, opa, oma en hond Harley gingen ook mee om mij aan te moedigen. Het was een leuke dag en een mooie wedstrijd. Ik was goed gestart en kon wat andere meisjes inhalen. Helaas hadden zij me daarna toch weer ingehaald. Ik werd uiteindelijk 8e. ’s Avonds hoorde ik dat ik in het Jeugdjournaal te zien was geweest. Die hadden opnames gemaakt in Schijndel. Dat vond ik super leuk!”

Jari Prins (cat. 5): “Ik had vrijdag eerder vrij gekregen van school om het parcours te verkennen. Moreno, Sven, Sam, Casper en Olav van De Jonge Renner waren er ook. Het was niet een heel moeilijk parcours. Er waren twee balkjes, paar klimmetjes, veel gras, veel bos en een hele makkelijke zandbak. De verkenning ging dus ook erg goed: “op naar zaterdag”. ’s Nachts helaas niet zo goed geslapen van de zenuwen. Toen we aankwamen was het al erg druk. Na het warm rijden moesten we opstellen en werd ik als 26e opgeroepen. Er waren 45 starters, dus ik stond ergens in het midden. De start was op het asfalt en daarna een lang breed stuk gras. Ik startte goed en reed na een rondje mooi 16e. Toen viel ik een paar keer, want het was veel gladder dan met de verkenning. De laatste ronde ging ik in als 18e, maar in een gladde bocht gleed ik nog een keer onderuit, waardoor nog zes jongens mij inhaalden. Ben uiteindelijk 24e geworden. Was een beetje teleurgesteld, maar het was wel een leuke dag.”

Roan Konings (cat. 6): “We gingen weg met een zonnetje in Oudenbosch, maar hoe dichter we bij Eerde kwamen, hoe mistiger het werd. Het was daar wat frisser dan bij ons, omdat daar de zon niet scheen. Maar dat mag de pret niet drukken en om een uur of half één mochten we het parcours gaan verkennen. Het was een snel maar toch wel glibberig parcours, met verschillende ondergronden: gras, zand en bosgrond met wat heuveltjes en er waren twee balkjes in het parcours gemaakt. Ik mocht eerste rij starten en ging goed het veld in. Het ging goed, totdat ik tegen een boom aankwam, die gaf natuurlijk niet mee. Met flinke pijn in m’n zij ben ik verder gegaan, maar kwam niet echt goed meer in m’n ritme. Uiteindelijk eindigde ik als 9e van de 50 jongens die aan de start stonden.”

Sven Mulder (cat. 6): “Bij mij aan de start stonden 50 deelnemers. Ik mocht op de tweede rij starten als de nummer 11 van het klassement, achter mijn ploeggenoot Roan Konings. Ik had een goede start en reed als achtste het veld in. In de eerste ronde viel er iemand voor Roan en mij, hierdoor schoof ik één plek op. Hierna doken we het bos in, dat ging goed. Net toen we het bos uitkwamen, viel er iemand en had de ketting er af. Toen schoof ik weer een plek op, waardoor ik zesde lag. Net voordat we het bos weer ingingen, nam ik een verkeerd spoor, waardoor er renners mij konden passeren. Ik moest weer beginnen vanaf plek twaalf. Ik had goede benen en kon vrij makkelijk twee renners voorbij rijden in het bos, ik lag hierdoor weer tiende. Ik had het gevoel dat de zesde plaats weer haalbaar kon zijn. Helaas viel ik in het middenterrein waar het glad was. Gelukkig lag ik nog wel tiende. In de laatste ronde met weinig risico’s, kon ik dit vasthouden en finishte als tiende achter mijn ploeggenoot Roan Konings.”

Een mooie afsluiting van een mooi veldseizoen. Goed gedaan allemaal! De jeugdleden hebben nu een paar weken rust. De eerste wegtraining begint weer op dinsdag 16 februari om 18.30 uur.

Alle uitslagen

Categorie 2, meisjes:

8. Wytske van Es

Categorie 4, jongens:

25Olav Noorloos

Categorie 4, meisjes:

19. Hilde Pijnenburg

Categorie 5, jongens:

22Casper Noorloos,

24Jari Prins

Categorie 6, jongens:

9Roan Konings

10Sven Mulder

15Moreno Tak

27. Sam Oosterholt

Categorie 7, jongens:

34Sven Pijnenburg